Το DeLorean DMC-12 επιστρέφει στο... μέλλον!


Το DeLorean DMC-12, το οποίο είχε τον ρόλο της χρονομηχανής στην κινηματογραφική ταινία «Back to the Future», αναγνωρίστηκε επίσημα ως ιστορικό όχημα και εντάχθηκε στο αντίστοιχο Μητρώο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 25/5/2021

To 1985, η κινηματογραφική ταινία «Επιστροφή στο μέλλον», όπως ήταν η απόδοση στα Ελληνικά του αμερικανικού τίτλου «Back to the Future», προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στους φίλους του κινηματογράφου και είχε μεγάλη εμπορική και εισπρακτική επιτυχία. 

Δεν ήταν μόνο το σενάριό της που συνετέλεσε σε αυτό. Ήταν και το αυτοκίνητο που εμφανιζόταν σε αυτή και ξεχώριζε για το φουτουριστικό στυλ του, την τεχνολογία του και γι’ αυτό που μπορούσε να κάνει. 

Το DeLorean DMC-12, δεν ήταν απλώς ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά των πρωταγωνιστών της ταινίας. Ήταν μια χρονομηχανή, ένα όχημα για το ταξίδι στον χρόνο.

Το συγκεκριμένο DMC-12 που χρησιμοποιήθηκε στην κινηματογραφική ταινία αποτελεί επίσημα πλέον ιστορικό όχημα, καθώς εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Οχημάτων («National Historic Vehicle Register») των ΗΠΑ. Αυτό, συστήθηκε το 2009 και από τότε έχουν καταχωριστεί 29 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου και του DeLorean DMC-12. 

Όταν ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας, το DeLorean DMC-12 του 1981 το οποίο εμφανίζεται στην ταινία παρέμεινε ως έκθεμα στις εγκαταστάσεις της Universal Studios Hollywood, της παραγωγού εταιρείας. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, κάποιοι από τους λάτρεις της ταινίας αφαιρούσαν τμήματα από τον εξοπλισμό που έφερε το όχημα για να πραγματοποιεί το (κινηματογραφικό) ταξίδι στον χρόνο, για να τα έχουν ως ενθύμιο.

Έτσι, το αυτοκίνητο άρχισε να καταστρέφεται και κάποια στιγμή μεταφέρθηκε στις αποθήκες της εταιρείας. Εκεί το βρήκε το 2012 ο κ. Bob Gale, ο οποίος συνέγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με τον κ. Robert Zemeckis, τον σκηνοθέτη της. 

Το DMC-12 ήταν σε κακή κατάσταση και ο κ. Gale ανέλαβε να το αποκαταστήσει στην αρχική κατάστασή του. Η διαδικασία διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και όταν έφτασε σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε το 2016 στο Μουσείο Αυτοκινήτου Petersen, όπου και εκτίθεται πλέον.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Εθνικού Μητρώου Ιστορικών Οχημάτων των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο DeLorean DMC-12 έχει τον αυθεντικό V6 κινητήρα του ο οποίος δεν λειτουργεί, ωστόσο. Πάντως, έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα συστήματα που είχαν το τοποθετηθεί σε αυτό για τις ανάγκες της ταινίας, όπως οι ενδείξεις της χρονομηχανής ή ο πυκνωτής ροής ο οποίος έδινε την απαραίτητη ενέργεια για την πραγματοποίηση του ταξιδιού στον χρόνο.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.