Το εξαψήφιο ποσό που «έπιασε» το Subaru Impreza 22B του Colin McRae


Ο συλλέκτης χρειάστηκε να... βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη και μαζί με το αυτοκίνητο του «Ιπτάμενου Σκοτσέζου» έλαβε όλα τα αποδεικτικά των συντηρήσεων που έχουν γίνει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/8/2023

Από το 1995 μέχρι το 1997, η Subaru επικράτησε στο WRC αποσπώντας τον τίτλο του Πρωταθλήματος του Κατασκευαστή τρεις συνεχόμενες σεζόν. Για να γιορτάσει αυτό το επίτευγμα, όπως και τα 40 χρόνια από την ίδρυση της, η εταιρεία δημιούργησε το Impreza 22B. Ένα μοντέλο που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1998 σε μόλις 400 μονάδες για την Ιαπωνία, 16 για το Ην. Βασίλειο και 5 για την Αυστραλία.

Εκτός από τα Impreza 22B που εξήλθαν από το εργοστάσιο της Subaru με προορισμό τα χέρια των αγοραστών τους, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία κατασκεύασε άλλα τρία πρωτότυπα, τα οποία δώρισε σε τρία ιδιαίτερα και σημαντικά πρόσωπα της ομάδας στο WRC.

Το πρώτο εξ αυτών κατέληξε στην προσωπική συλλογή του θρύλου των ράλλυ, Colin McRae, το δεύτερο στον συνοδηγό του, Nicky Grist, και στον David Lapworth της Prodrive.

Η ονομασία του 22B προέρχεται από τη μάρκα καπνικών προϊόντων '555', η οποία ήταν ο βασικός χορηγός της ομάδας εκείνη την εποχή. Στο δεκαεξαδικό σύστημα, ο αριθμός 555 μεταφράζεται σε 22B.

Κάτω από το κάλυμμα κρύβεται ένας turbo flat-four κινητήρας EJ22 χωρητικότητας 2,2 L, ο οποίος αποδίδει 276 PS, προκειμένου να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που είχε θέσει η ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας, η οποία απαγόρευε την κυκλοφορία αυτοκινήτων με μεγαλύτερη ισχύ. Φυσικά, η Subaru είχε τροποποιήσει τις σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων, τον συμπλέκτη, τους άξονες, τα φρένα και την ανάρτηση, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο πιο κοντά γινόταν στα οχήματα της Subaru στο WRC.

Τώρα, για πρώτη φορά στην «καριέρα» της, η μονάδα του McRae βγήκε στο σφυρί σε δημόσια δημοπρασία, κατακτώντας τις καρδιές και τα χρήματα των δημοπρατών. Ο τυχερός συλλέκτης που αγόρασε το Impreza 22B χρειάστηκε να καταβάλλει 606.042 δολάρια (558.162 ευρώ), λαμβάνοντας το μοντέλο με τα αυθεντικά του ελαστικά και όλα τα αποδεικτικά των συντηρήσεων που έχουν γίνει.