Το Fiat Multipla επιστρέφει. Αντέχεις;


Μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προτάσεις της Fiat βρίσκεται ανάμεσα στα ηλεκτρικά πλάνα του ομίλου Peugeot-FCA. Το Fiat Multipla διεκδικεί την επιστροφή του στην παραγωγή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη σταυρώνουν τα δάκτυλά τους πίσω από την πλάτη.

  • 7/10/2020

Το Fiat Multipla ανήκει σε εκείνη την κατηγορία αυτοκινήτων που στιγματίστηκαν και αδικήθηκαν εξαιτίας του εκκεντρικού σχεδιασμού τους και της εξαιρετικά προχωρημένης φιλοσοφία τους.

Μπροστά από την εποχή του, το εξαθέσιο Fiat με τις αλλόκοτες αναλογίες και τον ακόμα πιο αλλόκοτο σχεδιασμό γεννήθηκε το μακρινό 1998 από τα χέρια του Roberto Giolito.

Πολύ το μίσησαν, άλλοι το ερωτεύτηκαν από την πρώτη κιόλας ματιά και υπήρξαν και εκείνοι που θέλησαν να βάλουν στην άκρη το συναίσθημα και να αφήσουν τη λογική τους να κυριεύσει, αξιολογώντας το Multipla σαν όλες τις άλλες, πολυμορφικές προτάσεις.

Έξι χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση το Fiat Multipla θα ανανεωθεί επιχειρώντας να ακολουθήσει έναν πιο… στρωτό σχεδιαστικό δρόμο.

Το μόνο που κατάφερε βέβαια ήταν να χάσει την αυθεντικότητά του, στο όνομα της ευρύτερης «κοινωνικής» αποδοχής. Καλώς ή κακώς η φιλότιμη προσπάθεια των Ιταλών να σώσουν έστω και την ύστατη στιγμή την παρτίδα δεν ευοδώθηκε και το Multipla δεν είχε τη συνέχεια που πιθανόν να του άξιζε.

Σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια το Fiat Multipla φέρεται να αποτελεί ένα από τα φιλόδοξα σχέδια του ομίλου που σχηματίστηκε από τη συγχώνευση του FCA Group με το PSA Group.

Αν και εφόσον υλοποιηθεί τότε θα πρέπει να μιλάμε για μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη με ημίψηλη αρχιτεκτονική και σαφείς σχεδιαστικές επιρροές από την πρώτη γενιά του αυτοκινήτου.

Μετά τον πρότερο επεισοδιακό βίο του αυτοκινήτου, το εγχείρημα φαντάζει παράτολμο ωστόσο η Fiat θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ενισχύσει την γκάμα της και η επιλογή να κοιτάξει στο παρελθόν της αναβιώνοντας λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλή μοντέλα δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακή.

Άλλωστε προ των πυλών βρίσκεται και τo Fiat Punto, το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό εκπρόσωπο της ιταλικής φίρμας στην κατηγορία των αυτοκινήσεων πόλης.

Διαβάστε ακόμα:

Dacia Lodgy: Ένα αυθεντικό MPV σε τιμή αυτοκινήτου πόλης