To Gladiator θα αυξήσει τις πωλήσεις της Jeep


Η ιδέα εντός pickup οχήματος που να βασίζεται στο Wrangler έκανε πολλούς να μιλούν για «ιεροσυλία» έναντι της ιστορία του διαχρονικού μοντέλου. Ωστόσο, παρά την κριτική, τα στοιχεία δείχνουν μια καλή εμπορική πορεία για το Gladiator.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 27/3/2019

Στην αμερικανική αγορά, το Gladiator θεωρείται «μικρών» διαστάσεων όχημα. Ως γνωστόν, οι Αμερικανοί προτιμούν τα θηριώδη σε όγκο pickup, τα οποία απηχούν την αυτοκινητική κουλτούρα τους και εκτιμούν το Wrangler επειδή -μεταξύ άλλων- προσφέρει και αυτή την «αίσθηση ελευθερίας» που αποζητούν.

Η είδηση ότι τα στελέχη της FIAT Chrysler Automobiles σκόπευαν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο pickup όχημα που να βασίζεται στο πολυθρύλητο όχημα προκάλεσε εντύπωση, θετική και αρνητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων, πέρυσι πουλήθηκαν στις ΗΠΑ περίπου 524.000 μικρά pickups, με το Toyota Tacoma να βρίσκεται στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας. Ωστόσο, η αυξητική τάση των τελευταίων ετών στις πωλήσεις τους στην εκεί αγορά, έκαναν τα στελέχη της FCA (τα οποία διαπνέονται και από την ευρωπαϊκή αυτοκινητική κουλτούρα) να αποφασίσουν τη δημιουργία του Gladiator.

Για να διαφοροποιήσουν το καινούργιο μοντέλο τους, τα στελέχη της Jeep εστιάζουν στο γεγονός ότι είναι δυνατόν να αφαιρούνται οι πόρτες του και η οροφή του και να διπλώνει το παρμπρίζ, κάνοντάς το να διακρίνεται. Επίσης, το γεγονός ότι το Gladiator έχει μια κλασική μορφή αμαξώματος και την εγνωσμένη εκτός δρόμου ικανότητα κίνησης ενός δημιουργήματος της Jeep, το κάνει να ξεχωρίζει σαφώς από τους άλλους, άμεσους εμπορικούς ανταγωνιστές του.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Jeep, το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών για το καινούργιο pickup είναι μεγάλο. Όπως δηλώνουν, βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους, το 15% από αυτούς που είχαν αποφασίσει να αγοράσουν ένα καινούργιο Wrangler, δήλωσαν ότι θα προτιμήσουν το Gladiator, τελικά. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπολογίζεται ότι την πρώτη χρονιά που αυτό θα διατεθεί στην αγορά (κυρίως την αμερικανική), θα πουληθούν περίπου 50.000 μονάδες.