Το Gran Turismo γίνεται 25 χρονών και το γιορτάζει (video)


Ένα από τα πιο εμβληματικά και επιτυχημένα βιντεοπαιχνίδια αγώνων ταχύτητας που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, κλείνει τα 25 και το γιορτάζει με ένα συγκινητικό video.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: GRAN TURISMO
  • 23/12/2022

Το franchise του βιντεοπαιχνιδιού Gran Turismo ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο του PlayStation στις 23 Δεκεμβρίου του 1997, όταν για πρώτη φορά κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία. Πλέον, 25 χρόνια αργότερα, αποτελεί το πιο επιτυχημένο βιντεοπαιχνίδι αγώνων ταχύτητας, έχοντας πουλήσει πάνω από 90 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Προκειμένου να τιμήσει την επιτυχία του παιχνιδιού, η εταιρεία παραγωγής του, Polyphony Digital, δημιούργησε ένα συγκινητικό video που εξιστορεί την εξέλιξη της εμπειρίας που προσφέρει μέσα στα χρόνια.

Ο δημιουργός του Gran Turismo, Kazunori Yamauchi δημοσίευσε μία δήλωση σχετικά με το εκπληκτικό αυτό επίτευγμα, μέσω του Playstation Blog: «Το 1992, το Gran Turismo ήταν το πρώτο εκ των 100 πρότζεκτ που σχεδίασα στην αρχή της καριέρας μου σε αυτόν τον τομέα, οπότε σημαίνει πολλά για εμένα. Το να δημιουργώ παιχνίδια ήταν κάτι που ξεκίνησα από τα 10 μου έτη σαν χόμπι, και ποτέ δεν είχα σκεφτεί να το κάνω καριέρα».

Η ενεργή πορεία του Ιάπωνα σχεδιαστή στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών ξεκίνησε σε ηλικία 14 ετών, όταν και ένωσε τη δημιουργικότητά του με τη Sony. Η φιλοδοξία του ήταν να ενταχθεί στο τμήμα της εταιρείας που ασχολούνταν με την ποιότητα της εικόνας της, όμως η Sony αξιοποίησε τις γνώσεις και την όρεξή του προκειμένου να δημιουργήσει την πρώτη κονσόλα PlayStation. «Αυτό το μέρος δεν ήταν αυτό που ήλπιζα, όμως κοιτώντας πίσω, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήμουν πολύ τυχερός,» είπε ο Yamauchi.

Η εξέλιξη του βιντεοπαιχνιδιού ξεκίνησε με τον Yamauchi, δύο σχεδιαστές που είχαν ρόλο ημιαπασχόλησης, και τρεις μηχανικούς. Σήμερα, η Polyphony Digital έχει εντάξει πάνω από 200 άτομα στο δυναμικό της, με τους ιδρυτές της να βρίσκονται ακόμα στις θέσεις τους.

Το πιο πρόσφατο «επεισόδιο» του franchise είναι το Gran Turismo 7, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2022, και έκτοτε λαμβάνει μηνιαίες αναβαθμίσεις, καθώς η εταιρεία παραγωγής θέλει να ανανεώνει συνεχώς την γκάμα των αυτοκινήτων και πιστών που προσφέρει μέσω του βιντεοπαιχνιδιού. Εκτός αυτού, η νέα ταινία Gran Turismo βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής, και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο του 2023.

Δείτε το συγκινητικό video: