Το κλασικό Seat 600 γίνεται ηλεκτρικό


Η ηλεκτροκίνηση δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε κλασικά μοντέλα να επεκτείνουν τη ζωή τους χωρίς μάλιστα να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/7/2019

H ισπανική SEAT ξεκίνησε την παρουσία της την παγκόσμια αυτοκινηστική σκηνή κατασκευάζοντας μοντέλα της Fiat με τα σήματά της, έπειτα από σχετική άδεια της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ένα από αυτά τα μοντέλα ήταν και το Seat 600, που βασιζόταν στον ομώνυμο Fiat και κατασκευαζόταν από το 1957 έως το 1973.

Το Seat 600 που κόστιζε τότε 65.000 πεσέτες που αντιστοιχούν σε 390 ευρώ, έγινε γρήγορα δημοφιλές και κατασκευάστηκε σε 800.000 μονάδες. Παράλληλα χαρακτηριστικό είναι πως κατασκευάστηκαν συνολικά πάνω από 800.000 μονάδες, οι οποίες αντιστοιχούν σε διάφορες εκδόσεις του. Από το απλό 600 μέχρι το Van και το Convertible.

Φέτος μαθητές από ένα σχολείο της Μαδρίτης εξασφάλισαν στο θρυλικό 500αράκι παράταση ζωής, αντικαθιστώντας τον ομολογουμένως αναιμικό κινητήρα βενζίνης του με έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο οποίο φυσικά τροφοδοτείται από μπαταρίες, που λόγω του συνολικά μικρού βάρους του αυτοκινήτου δεν έπρεπε να είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Ενδιαφέρον είναι πως πολλά εξαρτήματα και στοιχεία του αμαξώματος έπρεπε να σχεδιαστούν από την αρχή, ενώ που έκανε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση στους μαθητές ήταν πως παρά τις λιλιπούτειες εξωτερικές διαστάσεις ο χώρος στο εσωτερικό επαρκεί ακόμα και για μια οικογένεια. Ο εκμοντερνισμός του κλασικού μίνι μοντέλου ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση μιας οθόνης αφής στο κέντρο του ταμπλό αλλά και συστήματος αυτόματης λειτουργίας των φώτων.