Το λιλιπούτειο Microlino έτοιμο να κατακτήσει την Ευρώπη - Πόσο κοστίζει (Video)


Το μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θυμίζει την BMW Isetta ετοιμάζεται να βγει από τη γραμμή συναρμολόγησης στην Ιταλία, μετά από τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/1/2022

Η παραγωγή του Microlino 2.0 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο στο Τορίνο της Ιταλίας, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται να ακολουθήσουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Το λιλιπούτειο μοντέλο θα κυκλοφορήσει πρώτα στην Ελβετία, πριν διατεθεί σε άλλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Οι πολλές καθυστερήσεις και οι διακοπές που προκλήθηκαν από την πανδημία πήγαν αρκετά πίσω την παραγωγή του μοντέλου που παρουσιάστηκε στην Έκθεση IAA Mobility του Μονάχου το περασμένο φθινόπωρο.

Η Micro Mobility Systems ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του τελικά θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022. Το λιλιπούτειο EV σε στιλ Isetta σχεδιάστηκε και θα κατασκευάζεται από την ελβετική εταιρεία, πρόκειται να παραχθεί στο Τορίνο της Ιταλίας και να κυκλοφορήσει αρχικά στην Ελβετία αργότερα φέτος, πριν την ευρύτερη διάθεση του στην Ευρώπη.

Το διθέσιο ηλεκτρικό μοντέλο θα διαθέτει κινητήρα 25 ίππων που θα αντλεί ισχύ από τρεις διαθέσιμες μπαταρίες με ενεργειακές χωρητικότητες 6,0, 10,5 και 14,0 kWh, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν 96, 175 και 230 χιλιόμετρα αυτονομίας αντίστοιχα. Με την εκτιμώμενη κορυφαία αυτονομία των 230 χιλιομέτρων με την μπαταρία των 14,0 kWh, το Microlino 2.0 θα μπορούσε να αποδειχθεί μια δημοφιλής εναλλακτική λύση σε άλλα μικρά ηλεκτρικά οχήματα, σκούτερ και ηλεκτρονικά ποδήλατα.

Η δημιουργός του, Micro Mobility Systems, λέει ότι παράγει ήδη οχήματα προπαραγωγής για δοκιμές, παρά τις ελλείψεις εξαρτημάτων. Η εταιρεία λέει ότι τα πρώτα οχήματα πελατών θα παραδοθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Οι παραγγελίες αναμένεται να ανοίξουν τον Φεβρουάριο, με την εταιρεία να δηλώνει ότι είχε περισσότερες από 24.000 κρατήσεις το φθινόπωρο του 2021.

«Στόχος μας ήταν να παραδώσουμε τα πρώτα οχήματα στους πελάτες μέσα στο τέλος του έτους (2021), αλλά το παγκόσμιο χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας μας επηρεάζει όπως πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες», ανέφερε η εταιρεία. «Παρά τις προετοιμασίες μας να παραγγείλουμε κρίσιμα ανταλλακτικά εκ των προτέρων, η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ και επηρεάζει ολοένα και περισσότερα εξαρτήματα. Τώρα, ακόμη και τα βασικά εξαρτήματα όπως απλοί σύνδεσμοι για την πλεξούδα καλωδίωσης έχουν γίνει σπάνια και έχουν χρόνους παράδοσης έως και 50 εβδομάδες!»

Η ελβετική εταιρεία δημοσίευσε τα βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω και στο ένα από αυτά αποκαλύπτει μέρος της διαδικασίας παραγωγής για το Microlino.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το μικρό bubble car δεν θα ταξινομηθεί ως αυτοκίνητο στην ΕΕ, αλλά μάλλον ως τετράκυκλο, επιτρέποντας την οδήγηση του και χωρίς άδεια αυτοκινήτου, αλλά η τελική του ταχύτητα των μόλις 90 χλμ./ώρα θα το κρατήσει μακριά από τους αυτοκινητόδρομους. Με τιμή εκκίνησης περίπου στα 12.500 ευρώ, το Microlino 2.0 θα μπορούσε να είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση σε άλλα EV χαμηλής εμβέλειας και ηλεκτρικά σκούτερ, καθώς και σε ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με παρόμοια εμβέλεια.