Το μέλλον της Renault είναι ηλεκτρικό!


Στην διαδικτυακή παρουσίαση Renault Talk 1, οι Γάλλοι παρουσίασαν το στρατηγικό τους πλάνο για τα επόμενα χρόνια. Με τον ευφυή τίτλο «Renaulution» ο CEO των Γάλλων, Luca de Meo, έδωσε τις γενικές πινελιές της νέας ηλεκτρικής εποχής για τη γαλλική μάρκα.

  • 7/5/2021

Στην πολύ αναλυτική διαδικτυακή παρουσίαση Renault Talk 1, οι Γάλλοι παρουσίασαν λεπτομερώς το στρατηγικό τους πλάνο για τα επόμενα χρόνια.  Με τον ευφυή τίτλο «Renaulution» ο CEO των Γάλλων, Luca de Meo, έδωσε τις γενικές πινελιές της νέας εποχής για τη γαλλική μάρκα που βαφτίστηκε Nouvelle Vague («νέο κύμα»). Πολλά ενδιαφέροντα νέα μάθαμε για τα μεγαλεπήβολα σχέδια πλήρους εξηλεκτρισμού της φίρμας και γενικότερα για το μέλλον της αυτοκίνησης, όπως και το τι πρέπει να περιμένουμε από τα νέα τους μοντέλα.

Τι περιμένουμε από τα νέα μοντέλα της Renault

Όλα τα νέα μοντέλα της Renault θα ξεχωρίζουν για την hi-tech καμπίνα τους που θα ενσωματώνει μεγάλης υπολογιστικής ισχύος και υψηλής ευκρίνειας οθόνες, ενώ θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εργονομία, την άνεση και την πρακτικότητα. Οι αποθηκευτικοί χώροι θα αυξηθούν σημαντικά και οι επιβάτες θα απολαμβάνουν περισσότερο χώρο για το σώμα τους. Η εταιρεία απομακρύνεται από την «απαρχαιωμένη φιλοσοφία» παραγωγής μοντέλων που διακρίνονται για την ταχύτητά τους και το επιβαρυμένο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά θα δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με τους κατόχους τους, ενώ θα προορίζονται για υπηρεσίες car-sharing (κοινή χρήση οχημάτων).

Παράλληλα, έως το 2025 περιμένουμε το λανσάρισμα 7 ηλεκτρικών νέων μοντέλων στα Segments C και D. Το πρώτο εξ αυτών θα είναι το Megane E-Tech Electric. Το 2022 το Kangoo E-Tech Electric θα κάνει το ντεμπούτο του και το 2024 το νέο Renault 5 E-Tech Electric. Αυτό το μοντέλο, που προορίζεται για την κατηγορία Β, η Renault φιλοδοξεί να είναι μέσα στα κορυφαία σε πωλήσεις χάρη στην σχετικά προσιτή τιμή.

Η νέα υπό–μάρκα E–Tech

Αποφασισμένη να εδραιώσει τη θέση της στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, και εστιάζοντας πλήρως στη δημιουργία βιώσιμων προϊόντων και μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος  η Renault προχωρά στο λανσάρισμα της υπο-μάρκας E-Tech, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα plug-in υβριδικά, υβριδικά, και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της.

Το μοντέλο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αναμφίβολα το αμιγώς ηλεκτρικό Megane E, το οποίο αντλεί έμπνευση από το πρωτότυπο Megane eVision.   

Διαβάστε περισσότερα για το Megane E-Tech Electricεδώ

Όπως μάλιστα επιβεβαίωσε ο Gilles Le Borgne, EVP, Engineering, θα λανσαριστεί και ένας νέος 3κύλινδρος 1.200αρης βενζινοκινητήρας, ο οποίος θα έχει το ρόλο της θερμικής μονάδας για μελλοντικές υβριδικές εκδόσεις με την τεχνολογία E-Tech, που θα πλαισιώνεται από έναν ηλεκτροκινητήρα. Το συγκεκριμένο κινητήριο σύνολο θα ενσωματώνεται τόσο σε υβριδικές εκδόσεις συνδυαστικής απόδοσης 200 ίππων που θα λανσαριστούν το 2022, όσο και σε τετρακίνητες PHEV των 280 ίππων (σε αυτή την περίπτωση με έναν ακόμα ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα) που είναι προγραμματισμένες για το 2024.

Η Renault θα γίνει πλήρως ηλεκτρική από το 2025

Με στόχο να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, η Renault έχει στα πλάνα της έως το 2030 τα 9 στα 10 μοντέλα της να είναι εξηλεκτρισμένα. Σ΄αυτό το πλαίσιο, η γαλλική εταιρεία ξεκίνησε να αναπτύσσει δύο εντελώς νέες πλατφόρμες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με προηγμένη τεχνολογία που θα αρχίσει να αποφέρει καρπούς από το 2025 και θα αντικαταστήσει την πλατφόρμα CMF-EV. Μια αρχιτεκτονική που θα περιέχει το αποκλειστικό λογισμικό "Software République", που υπόσχεται λύσεις τεχνητής νοημοσύνης

Τέλος έμφαση δίνεται και στο λεγόμενο «Re-Factory». Με την ανακύκλωση περισσότερων από 120.000 οχημάτων (θερμικών και ηλεκτρικών), ενώ πάνω από το 80% των ανακυκλωμένων υλικών θα χρησιμοποιείται στην κατασκευή νέων μπαταριών.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον κόσμο του αυτοκινήτου.