Το νέο Audi GrandSphere είναι ένα ταξίδι στο μέλλον (Video)


Η Audi παρουσίασε το δεύτερο μοντέλο της οικογένειας ηλεκτρικών πρωτότυπων, το νέο GrandSphere, το οποίο εκφράζει το όραμά της για το μέλλον της αυτοκίνησης. Είναι αμιγώς ηλεκτρικό και με νέα καινοτόμα αντίληψη για τον εσωτερικό χώρο και τις μετακινήσεις γενικότερα.

  • 3/9/2021

Σε μία διαδικτυακή εκδήλωση η Audi  αποκάλυψε το grandsphere, ένα ηλεκτρικό υπερπολυτελές πρωτότυπο, το οποίο θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου (ΙΑΑ 2021).

Το grandsphere έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά το skysphere και ανήκει στην τριλογία των “sphere” πρωτότυπων της Audi, που όπως προδίδει το δεύτερο συνθετικό του ονόματός τους, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον λειτουργικό χώρο των επιβατών, την πολυτέλεια και την υψηλή τεχνολογία.

Το δεύτερο κατά σειρά μοντέλο της τριλογίας των πρωτότυπων ηλεκτρικών μοντέλων της Audi είναι ένα μεγάλο sedan ή τετράθυρο coupe όπως έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε τελευταία, με άκρως φουτουριστική εμφάνιση και απαράμιλλη πολυτέλεια. Το grandsphere εκφράζει με τον πλέον πειστικό τρόπο, την πρόθεση της Audi να έχει εξελιχθεί στη μάρκα που υπαγορεύει τις τάσεις στην κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας, φυσικά με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση και τις άνετες μετακινήσεις προσφέροντας μία εντελώς νέα εμπειρία κινητικότητας.

Με μήκος 5,35 μέτρα, πλάτος 2 μέτρα και ύψος 1,39 μ., το grandsphere  είναι ένα μεγάλο σεντάν, που μοιάζει με ένα τετράθυρο GT και προσφέρει μοναδική first class εμπειρία. Ενσωματώνει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης «επιπέδου 4», ενώ κάνει δυνατή την αλλαγή του εσωτερικού χώρου του παραδοσιακά προσανατολισμένου στον οδηγό πιλοτηρίου και των καθισμάτων σε ευρύχωρο σαλόνι, μόλις απομακρυνθούν το τιμόνι και τα πεντάλ.

Ταυτόχρονα, ανοίγει νέα επίπεδα ελευθερίας για όλους τους επιβάτες. Αυτό συμβαίνει επειδή το Audi grandsphere όχι μόνο απαλλάσσει τον οδηγό από τα καθήκοντα οδήγησης όποτε είναι δυνατόν, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει σε όλους τους επιβάτες ένα ευρύ φάσμα επιλογών, που τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ελευθερία για μεμονωμένες εμπειρίες: επικοινωνία ή απομόνωση, εργασία ή χαλάρωση, μια ιδιωτική σφαίρα κατά βούληση. Το concept Audi grandsphere μεταμορφώνεται από αυτοκίνητο σε ένα «όχημα εμπειριών».

Σχεδιαστικά, στο εμπρός μέρος ξεχωρίζει η μεγάλη ασημένια μάσκα, με τα λεπτά φώτα που είναι τοποθετημένα στο πάνω μέρος. Σχεδιαστικά προχωρημένο όμως είναι και το πίσω μέρος με highlight την κεκλιμένη γυάλινη οροφή που καταλήγοντας δημιουργεί μία αεροτομή στο τελείωμά της. Και πίσω τα φώτα είναι πολύ λεπτά σε ένα σύνολο που σφύζει από δυναμισμό. Ολόκληρο το τελείωμα του αμαξώματος είναι τραβηγμένο προς τα πίσω χαρίζοντας στο grandsphere έναν αέρα από fastback και 4θυρο gran turismo.

Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και η διάφανη οροφή δίνουν ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα και προσφέρουν μια απαράμιλλη φωτεινότητα στο εσωτερικό. Η είσοδος στο οποίο γίνεται από τις αντικριστά ανοιγόμενες πόρτες με την απουσία μεσαίας κολώνας.

Από το πρωτότυπο λείπουν τελείως και οι εξωτερικές χειρολαβές και η είσοδος στο grandsphere γίνεται μέσω της αναγνώρισης των βημάτων των επιβατών. Η βασική διαρρύθμιση του αυτοκινήτου μάλιστα είναι διθέσια, με τη δυνατότητα των δύο εμπρός καθισμάτων να μπορούν να μετακινούνται τελείως πίσω εντός του εσωτερικού, αλλά και να μετατρέπονται σε χώρο ξεκούρασης, αφού η πλάτη τους παίρνει κλίση έως 60 μοίρες. Επιπλέον, τόσο το τιμόνι όσο και τα πεντάλ μπορούν να «κρυφτούν» μέσα στο ταμπλό, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο χώρο και το αίσθημα ευρυχωρίας.

Όπως διακρίνουμε από τις φωτογραφίες, το μεγάλο highlight του εσωτερικού είναι η υπερσύγχρονη οθόνη που διατρέχει όλο το ταμπλό και μπορεί να ελεγχθεί με την κίνηση των χεριών ανέπαφα. Οι επενδύσεις των καθισμάτων και του ταμπλό είναι από ανακυκλωμένα υλικά, κάτι που είναι στη φιλοσοφία της μάρκας για βιώσιμη κινητικότητα.

Το Audi GrandSphere τεχνικά βασίζεται στην νέα και αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα Premium Platform Electric (PPE) του γερμανικού Ομίλου  και ενσωματώνει μπαταρίες ενεργειακής χωρητικότητας 120 kWh, που βρίσκονται ανάμεσα στους δύο άξονες.

Βασισμένο σε τεχνολογία 800 Volt, το Audi grandsphere επιτρέπει ταχυφόρτιση έως και 270 kW, με το αυτοκίνητο με μόλις 10 λεπτά φόρτισης να προστίθενται 300 χιλιόμετρα αυτονομίας και τη μπαταρία να μεταβαίνει από το 5 στο 80% της χωρητικότητάς της, σε λιγότερο από 25 λεπτά.

Δεδομένο είναι πως το σύστημα τετρακίνησης Quattro δίνει και εδώ το παρών με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, με συνολική απόδοση  721 ίππων και 960 Nm ροπής. Η επιτάχυνση για το κλασικό 0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε 4,0 δευτερόλεπτα.

Το Audi GrandSphere θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου μαζί με το SkySphere που είδαμε πριν από λίγες εβδομάδες. Η τριάδα θα ολοκληρωθεί με το UrbanSphere, το τρίτο μοντέλο της οικογένειας ηλεκτρικών πρωτότυπων της Audi το 2022.