Το νέο KIA Niro plug-in hybrid δεν έχει… όπισθεν! (Video)


Οι τεχνικές προδιαγραφές του νέου ΚΙΑ Niro plug-in hybrid και του αμιγώς ηλεκτρικού δόθηκαν στη δημοσιότητα και υπάρχει μία μεγάλη έκπληξη. Το plug-in υβριδικό Niro χρησιμοποιεί ένα αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων διπλού συμπλέκτη χωρίς… όπισθεν.

  • 5/4/2022

Η ΚΙΑπαρουσίασε τη δεύτερη γενιά του Niro τον Νοέμβριο του 2021, σε ηλεκτρικές, υβριδικές και plug-in υβριδικές παραλλαγές, αλλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για να ανακοινωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές αρχικά μόνο για το υβριδικό μοντέλο. Τώρα, η κορεάτικη μάρκα δημοσίευσε τις λεπτομέρειες σχετικά με το plug-in υβριδικό, αλλά και τα αμιγώς ηλεκτρικά Niro.

Το νέο ΚΙΑ Niro PHEV χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα βενζίνης 1,6 λίτρων με το υβριδικό μοντέλο HEV. Και στα δύο μοντέλα, ο 4κύλινδρος κινητήρας συνδυάζεται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων που έγινε 2,3 κιλά ελαφρύτερο αφαιρώντας την όπισθεν. Και πως γίνεται η κίνηση προς τα πίσω; Η ΚΙΑ απαντά ότι αυτό γίνεται με τη χρήση ηλεκτρικής πρόωσης.

Το νέο ΚΙΑ Niro PHEV επιπλέον απέκτησε έναν ισχυρότερο ηλεκτρικό κινητήρα 62 kW που αντικαθιστά τη μονάδα των 32 kW του HEV. Επομένως, η συνδυαστική απόδοση του μοντέλου αυξάνεται από τους 139 στους 180 ίππους. Η μπαταρία έχει ενεργειακή χωρητικότητα 11,1 kWh και υπόσχεται αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 65 χιλιομέτρων κατά τον κύκλο WLTP.

Στην περίπτωση του αμιγώς ηλεκτρικού Niro, η απόδοση φτάνει τους 201 ίππους και η ροπή τα 255 Nm. Η επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h ολοκληρώνεται σε 7,8 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 167 km/h. Εδώ η μπαταρία έχει ενεργειακή χωρητικότητα 64,8 kWh και με πλήρη φόρτιση η μέγιστη αυτονομία αγγίζει τα 463 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον κύκλο WLTP. Με τη χρήση ενός γρήγορου φορτιστή DC είναι δυνατή η φόρτιση της μπαταρίας από το 10 έως το 80% σε περίπου 43 λεπτά, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της αμφίδρομης φόρτισης για συσκευές και έως 3 kWh.

Το νέο ΚΙΑ Niro σε όλες τις εκδόσεις του αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.