Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Kia Niro!


Το νέο Kia Niro παρουσιάστηκε και επίσημα στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σεούλ με υβριδικές, plug-in υβριδικές και πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις. Πότε θα είναι διαθέσιμο στην αγορά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤΟ: KIA
  • 25/11/2021

Η Kia  παρουσίασε το πολυαναμενόμενο Niro στη δεύτερη γενιά του στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σεούλ της Νότιας Κορέας. Όπως είναι γνωστό η κατηγορία των compact crossover επελαύνει εμπορικά στην Ευρώπη και η κορεάτικη φίρμα που κάνει το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο δε θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Το νέο, δεύτερης γενιάς Kia Niro  θα τοποθετείται στην γκάμα της κορεάτικης εταιρείας πάνω από το Stonic και κάτω από το ολοκαίνουργιο Sportage, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην χώρα μας το Δεκέμβριο.

Εμφανισιακά, το νέο Kia Niro έχει πατήσει πάνω στη σχεδιαστική φιλοσοφία της Kia  “Opposites United”, έχοντας ένα εντελώς νέο παρουσιαστικό με πολλά στοιχεία από το πρωτότυπο Habaniro  που είχε παρουσιαστεί το 2019 ως ο «προάγγελος» του. Εμφανής είναι επίσης ο πιο… SUV χαρακτήρας σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο.

Στο εμπρός μέρος βλέπουμε την έντονη και δυναμική “tiger face” εικόνα της μάρκας με χαμηλή εισαγωγή αέρα, λεπτή μάσκα με τα φώτα LED να σχηματίζουν ένα “U” και το νέο σήμα της KIA  πάνω στο καπό. Η μόνη οπτική διαφορά των ηλεκτρικών E-Niro είναι η θύρα φόρτισης που έχει ενσωματωθεί στη μάσκα τους.

Ο έντονος πομπώδης σχεδιασμός συνεχίζεται και πίσω με τις πολύ φαρδιές κεκλιμένες πίσω κολώνες με τους τονισμένους ώμους να φιλοξενούν στο τελείωμά τους τα κάθετα πίσω φώτα LED σε σχήμα boomerang. 

 

Όπως μπορούμε να δούμε από τις φωτογραφίες στο εσωτερικό του νέου Niro κυριαρχούν οι οριζόντιες και διαγώνιες γραμμές με μία λιτή μοντέρνα εικόνα και πλούσιο ατμοσφαιρικό φωτισμό. Το ταμπλό ενσωματώνει τις δύο οθόνες (μία για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και μία κεντρική αφής) σε μία ενιαία διάταξη με τα κουμπιά αφής του συστήματος κλιματισμού ξεχωριστά τοποθετημένα ακριβώς από κάτω. Χαμηλότερα υπάρχει ο περιστροφικός διακόπτης για το κιβώτιο ταχυτήτων.

Η Kia  υπογραμμίζει την χρήση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών για την καμπίνα του νέου Niro. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι τα καθίσματα είναι από ανακυκλωμένο πολυουρεθάνιο (ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και vegan δέρμα) με ίνες από ευκάλυπτο, η επένδυση της οροφής από ανακυκλωμένο ύφασμα και η βαφή στα πάνελ των θυρών απαλλαγμένη από ισομερή χημικά υλικά για να μειώσει την επίπτωση στο περιβάλλον.   

H μόνη τεχνολογία για την οποία η KIA  έδωσε πληροφορίες είναι η “Greenzone Drive Mode” που για πρώτη φορά ενσωματώνει το νέο Niro. Αυτή αυτόματα επεμβαίνει στις plug-in υβριδικές εκδόσεις και ενεργοποιεί την πλήρως ηλεκτρική λειτουργεία σε «πράσινες» περιοχές και κοντά σε σχολεία ή νοσοκομεία.

Η KIA  δεν θέλησε να κάνει λόγο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Niro, αν και είναι γνωστό πως το νέο μοντέλο θα συνεχίσει να εξοπλίζεται με κινητήρες βενζίνης 1,6 λίτρων στην ήπια υβριδική έκδοση (HEV), όπως και την plug-in υβριδική (PHEV) παραλλαγή του και θα υπάρξει και μία αμιγώς ηλεκτρική με τα γνωστά μηχανικά μέρη από άλλα μοντέλα του κορεατικού Ομίλου.

Το λανσάρισμα του νέου KIA Niro στην ευρωπαϊκή αγορά θα γίνει στο πρώτο μισό του 2022.