Το πιο άσχημο Toyota όλων των εποχών δεν έχει αντίπαλο


Αν αναρωτιέστε πιο μοντέλο θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο άσχημου Toyota όλων των εποχών τότε η απάντηση κρύβεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στο φουτουριστικό πρωτότυπο FCX-80.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/10/2019

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πιο θα μπορούσε να είναι το πιο άσχημο τετράτροχο όλων των εποχών; Η αλήθεια είναι ότι η λίστα με τις αλλόκοτες δημιουργίες των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι μεγάλη, περιλαμβάνοντας προτάσεις από όλους τους κατασκευαστές.

Όχι τυχαία στις κορυφαίες θέσεις αυτής της λίστας βρίσκονται Ιάπωνες, μιας και η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου απέχει μερικές χιλιάδες μίλια από τα ευρωπαϊκά σχεδιαστικά πρότυπα. Τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω θεωρία είναι πολλά και πιο χαρακτηριστικό όλων τον φουτουριστικό πρωτότυπο FCX-80, το οποίο δικαιωματικά διεκδικεί τον τίτλο του πιο άσχημου Toyota όλων των εποχών.

Το Toyota FCX-80 αποκαλύφθηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο το 1979, προσδοκώντας ότι θα αποτελέσει το σχεδιαστικό πρότυπο για τα αυτοκίνητα πόλης της επόμενης δεκαετίας.

Κάτι, τέτοιο, βέβαια δεν συνέβη, μιας και οι Ιάπωνες άφησαν στην άκρη τους σχεδιαστικούς πειραματισμούς τους, επιστρέφοντας σε πιο δοκιμασμένες λύσεις.

Το FCX-80 έμεινε στην ιστορία ως το πιο άσχημο Toyota όλων των εποχών, ένας τίτλος που εξακολουθεί αν του ανήκει ακόμα και σήμερα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλλαν τα Prius και Mirai για τον κατακτήσουν.