Το πρώτο ηλεκτρικό ιπτάμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο;


Δεν το λες ούτε αυτοκίνητο ούτε αεροπλάνο, με τη κλασική έννοια που έχουμε γι’ αυτά. Ωστόσο, το Airspeeder Mk3, λανσάρεται ως το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο, αγωνιστικό αυτοκίνητο και οι δημιουργοί του οραματίζονται κάποιο πρωτάθλημα με αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 21/5/2021

Tο Airspeeder Mk3 είναι ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο οκτακόπτερο το οποίο δεν έχει τροχούς. Όμως, τα στελέχη της «Alauda Aeronautics», της αυστραλιανής εταιρείας που το κατασκεύασαν, το προσδιορίζουν ως «ιπτάμενο αυτοκίνητο».

Η πτητική μηχανή έχει σχήμα αεροσκάφους, σε ό,τι αφορά την άτρακτό της. Είναι καθέτου απογειώσεως και διαθέτει μπαταρίες λιθίου ιόντων οι οποίες κινούν τους ηλεκτροκινητήρες συνολικής μέγιστης ισχύος 453 PS. 

Το Airspeeder Mk3 έχει μήκος 4.300 mm, πλάτος 3.420 mm και ύψος 90 mm και ζυγίζει 230 kg, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η εταιρεία. Μπορεί να επιταχύνει από τα 0-100 km/h σε 2,8 sec αναπτύξει ταχύτητα 200 km/h και έχει μέγιστο ύψος πτήσης τα 500 m. 

O οδηγός-πιλότος πρέπει να ζυγίζει το πολύ 80 kg για να μην επηρεάζει την ικανότητα και τη χρονική αυτονομία πτήσης και να είναι πολύ καλά γυμνασμένος για να μπορεί να αντέχει τις δυνάμεις της επιτάχυνσης οι οποίες μπορούν να φτάσουν ως και τα 5 g.

To κόκπιτ είναι διαμορφωμένο όπως αυτό ενός μονοθεσίου της Formula 1. Τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι από την επόμενη χρονιά θα μπορούν να γίνουν αγώνες με το Airspeeder Mk3. Αυτοί θα δύνανται να πραγματοποιούνται τόσο σε μια προκαθορισμένη διαδρομή στον χώρο όσο και ακολουθώντας τη χάραξη μιας συγκεκριμένης πίστας.

Προς το παρόν, η πτητική μηχανή κάνει δοκιμές τηλεχειριζόμενη, ωστόσο τα στελέχη της αυστραλιανής εταιρείας δηλώνουν ότι εντός του 2022 θα μπορούν να παραδώσουν έως και 10 Airspeeder Mk3 σε αντίστοιχες ομάδες για να συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα, με οδηγούς-πιλότους.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.