Tο SSC Tuatara έχει τον τίτλο του ταχύτερου αυτοκινήτου στον κόσμο


Μετά τις υποθέσεις και τις αμφισβητήσεις που δημιουργήθηκαν γύρω από το ρεκόρ του Tuatara η SSC επανέλαβε το ρεκόρ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 27/1/2021

Άλλωστε δεν υπήρχε άλλος τρόπος ώστε να εξανεμιστούν οι αμφιβολίες από το να γίνει μια νέα απόπειρα για ρεκόρ. Έτσι, η SSC North America προχώρησε σε μια νέα δεύτερη προσπάθεια αλλά αυτή τη φορά σε διαφορετικό μέρος. Συγκεκριμένα, στις αεροδιαστημικές εγκαταστάσεις στην Φλόριδα αντί για την Route 160 στη Νεβάδα.

Και όπως αποδείχτηκε στον πρώην διάδρομο Space Shuttle του αεροδιαστημικού κέντρου κανένα άλλο αυτοκίνητα δεν έχει κινηθεί ταχύτερα από το Tuatara. Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ στην πρώτη προσπάθεια που είχε γίνει τον Οκτώβριο είχε προσληφθεί ο επαγγελματίας οδηγός αγώνων Oliver Webb, στην πιο πρόσφατη οδήγησε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου Dr Larry Caplin.

Το ρεκόρ με το διπλό πέρασμα πιστοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου πετυχαίνοντας μια μέγιστη ταχύτητα στα 455,2 km/h. Αυτή η τιμή προέκυψε από μέσο όρο του  πρώτου περάσματος προς τα βόρεια με ταχύτητα 450,1 km/h και του δεύτερο προς τα νότια με ταχύτητα 460,4 km/h.

Τα νούμερα εντυπωσιάζουν αφού από το πρώτο μίλι (1.600 μέτρα) από στάση το Tuatara είχε πιάσει τα 393 km/h. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι πως στη νότια διαδρομή χρειάστηκαν 2,87 sec για την επιτάχυνση από τα 441 στα 460 km/h. H απόσταση που διένυσε το Tuatara από στάση έως τα 460 km/h ήταν 3 χιλιόμετρα. Νούμερα που αν μη τι άλλο ακούγονται εξωπραγματικά.

Σύμφωνα με την SSC, η εταιρεία χρησιμοποίησε συσκευές των Racelogic (VBox), Life Racing, Garmin και IMRA (International Mile Racing Association) για την ακριβή καταγραφή των επιδόσεων. Υπενθυμίζεται πως η Nelson Racing Engines εξέλιξε τον κινητήρα twin-turbo V8 των 5,9 λίτρων που φτάνει έως τους 1.750 ίππους με καύσιμο E85.

Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να πούμε πως η SSC δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 500 km/h που είχε πετύχει τον Οκτώβριο. Κατάφερε όμως να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας που κατείχε το Koenigsegg Agera RS από το 2017 με τα 444,64 km/h. Οπότε το SSC Tuatara είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο, αφού το ρεκόρ των 490 km/h της Bugatti Chiron δεν πιστοποιήθηκε αφού δεν έγινε δεύτερο αντίθετης φοράς πέρασμα.