Το τελευταίο Ford GT40 του 1969 βγαίνει σε δημοπρασία


Ένα από τα σπάνια αντίτυπα του Ford GT40 εμφανίζεται προς πώληση από έναν μεγάλο οίκο δημοπρασιών.

  • 20/5/2021

Ο οίκος δημοπρασιών κλασσικών αυτοκινήτων Gooding & Company πρόκειται να δημοπρατήσει ένα πολύ ιδιαίτερο Ford GT40 τον Ιούνιο, καθώς είναι αυτό με τον αριθμό πλαισίου P/1085 του θρυλικού αμερικανικού σπορ αυτοκινήτου, το τελευταίο από τα 105 Ford GT40 που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1964 και 1969.

Αυτό και μόνο το γεγονός για πολλούς συλλέκτες το κάνει ένα μοναδικό και πανάκριβο κομμάτι. Συν του ότι το συγκεκριμένο άριστα διατηρημένο Ford GT40 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Το σασί υπ’ αριθμόν P/1085 σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, είναι το τελευταίο πλαίσιο από την πολύ σύντομη παραγωγή που είχε το μοντέλο, αφού επισήμως μόνο 105 σασί κατασκευάστηκαν μεταξύ 1964 και 1969. Ακριβώς αυτός είναι ένας από τους λόγους που το μοντέλο έχει εκτιμηθεί πάρα πολύ από τους συλλέκτες τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε αντίθεση με άλλα αντίτυπα του GT40, το πλαίσιο P/1085 δεν αγωνίστηκε επίσημα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα λίγα που αποθηκεύτηκαν και διατηρήθηκαν ανέπαφα σχεδόν από την κατασκευή του. Πωλήθηκε το 1969 στον Sir Malcolm Guthrie, στη Μεγάλη Βρετανία, για λογαριασμό ενός πελάτη από την Νέα Υόρκη με το όνομα Gil Jackson.

Μετά από πολλά χρόνια που πέρασε αποθηκευμένο, αποκαταστάθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000, οπότε το πλαίσιο ήταν σαν καινούργιο, αν και ο οίκος δημοπρασιών δεν έχει προσδιορίσει επακριβώς ποια στοιχεία είχε εκείνη την εποχή. Τώρα πια, σε άριστη κατάσταση, διαθέτει ένα αμάξωμα στον ίδιο μπλε χρωματισμό Gulf Racing, καθώς και τους ίδιους τροχούς μονού μπουλονιού και δίσκους δαγκάνας φρένων 4 εμβόλων στον μπροστινό άξονα που ήταν τοποθετημένοι στο GT40 που κέρδισε στις 24 ώρες του Le Mans το 1968 και το 1969.

Αυτό το GT40 θα πλειστηριαστεί μεταξύ 11 και 18 Ιουνίου στο Gooding & Company's Geared Online event, στο οποίο εκτιμάται ότι η αξία του θα ανέβει πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον κόσμο του αυτοκινήτου.