To Toyota Lunar Cruiser και η εφαρμογή του επί γης


Μπορεί ένα όχημα για τη Σελήνη να βρει πρακτική εφαρμογή στους δρόμους του πλανήτη μας; Στην Toyota υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό και προσπαθούν να το αποδείξουν στα μελλοντικά μοντέλα τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 3/4/2022

Το Lunar Cruiser που παρουσίασε η Toyota ως σπουδή για ένα σεληνιακό όχημα τον Αύγουστο του 2020, δεν ήταν απλώς μια ιδέα ή μια κίνηση εντυπωσιασμού από μέρους της, υπό την έννοια ότι δύναται να ασχοληθεί και με την κινητικότητα στο φεγγάρι μας.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με την «JAXA», την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής και Εξερεύνησης του Διαστήματος («Japan Aerospace Exploration Agency») με σκοπό την εφαρμογή ιδεών για την πιθανή δημιουργία ενός οχήματος για την κίνηση και μεταφορά ανθρώπων και εξοπλισμού στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου μας. 

Το Lunar Cruiser, όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ισχύουν για να είναι εφικτή η ασφαλής μετακίνηση των αστροναυτών στη Σελήνη. Ωστόσο, κάποια από τα συστήματά του μπορούν να εφαρμοστούν και στα γήινα οχήματα και ιδίως στα μοντέλα της Toyota.

Ένα από αυτά είναι οι κυψέλες καυσίμου που διαθέτει το σεληνιακό όχημα για την παραγωγή ενέργειας για την κίνησή του και τη λειτουργία των συστημάτων του. Την τεχνολογία αυτή την εφαρμόζει ήδη η Toyota στο Mirai, ωστόσο η εξέλιξή της για το Lunar Cruiser αναγκαστικά είναι σε πολύ σημαντικότερο και βαθύτερο επίπεδο. 

Αυτό σημαίνει ότι η νέα τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί από τη διαδικασία πιθανότητα θα βρει εφαρμογή τόσο στο συγκεκριμένο όχημα όσο, ενδεχομένως, και σε άλλα καινούργια μοντέλα της εταιρείας τα οποία θα χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου για την κίνησή τους.

Η ενασχόληση των ανθρώπων της με την εξέλιξη του Lunar Cruiser σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα αφήσει τη χρήση υδρογόνου στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της για χάρη αυτών που θα έχουν μπαταρίες. Μάλιστα, η Toyota εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Θα συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια προσφέροντας την αξιοπιστία, την αντοχή, τα οδηγικά χαρακτηριστικά και την τεχνολογία κυψελών καυσίμου που έχει αναπτύξει η Toyota μέσα από τα πολλά χρόνια εξέλιξης των αυτοκινήτων μας».

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν η χρήση του υδρογόνου θα αφορά μόνο στα ηλεκτροκίνητα μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας ή εάν αυτό θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο και στους θερμικούς κινητήρες της. Πάντως, ως γνωστόν, η Toyota έχει αρχίσει την έρευνα και τις δοκιμές εξέλιξής και στο συγκεκριμένο τεχνολογικό πεδίο.