Δείτε τα μυστικά της... επιτυχίας του Zastava Yugo (video)


Μπορεί το video να έρχεται από το μακρινό 1988, ωστόσο στα 11 λεπτά που είναι η διάρκειά του φέρνει στο φως, όλες τις… κρυφές «αρετές» που έκρυβε το γιουγκοσλαβικής προέλευσης αυτοκίνητο.

  • 15/10/2022

Αυτή τη στιγμή το Yugo είναι είδος προς εξαφάνιση, αν δεν έχει εξαφανιστεί παντελώς από τους δρόμους της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής, όπου προσπάθησε, όπως θα διαπιστώσετε, να γίνει must ως το νέο προσιτό hatchback της εποχής για οικονομικές μετακινήσεις.  

Στο παρακάτω video διαφημίζεται πώς το θρυλικό Yugo θα μπορούσε να δώσει μια νέα ερμηνεία στον όρο «βασική μετακίνηση». Επίσης, χαρακτηριστικό γνώρισμα που δίνεται έμφαση είναι ο μοχλός απασφάλισης του καπό, που βρίσκεται μέσα στην καμπίνα ώστε να αποτρέπει την παραβίαση και τους κλέφτες!

Μηχανικά εξοπλιζόταν με 4κύλινδρο κινητήρα 1,1 λίτρων που απέδιδε 54 ίππους και συνδυαζόταν με χειροκίνητο κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων. Η διαδικασία επιτάχυνσης από στάση στα 80 χλμ./ώρα ολοκληρωνόταν σε 10,6 δευτερόλεπτα (για τα 100 χλμ./ώρα ούτε λόγος), ενώ ανάρτηση αποτελούνταν από γόνατα McPherson στους μπροστινούς τροχούς και σούστες πίσω.

Η ισχυρότερη έκδοση των 1,3 λίτρων με τους 65 ίππους και το πεντάρι σασμάν, έπιανε τα 105 χλμ./ώρα από στάση σε 14,3 δευτερόλεπτα, είχε και 13άρες ζάντες και τελική ταχύτητα που άγγιζε τα 154 χλμ./ώρα!

Στο video αναφέρεται η ειδική επεξεργασία που έχει υποστεί το αμάξωμα για να είναι ανθεκτικό στη σκουριά, ενώ ακόμα και οι προφυλακτήρες διαφημίζονται ότι είναι κατασκευασμένοι από το υλικό «Lexan», το οποίο είναι πιο παχύ από το ατσάλι και δεν σκουριάζει ή διαβρώνεται.

Τελικά, το Yugo είχε άδοξο τέλος, με βασική αιτία τον πόλεμο που ξέσπασε στις αρχές του 90’ στη Γιουγκοσλαβία τότε και έτσι κανείς δεν ξέρει πως θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σήμερα. Αποτελεί όμως μέρος της ιστορίας και ποτέ δεν «πεθαίνει».

Δείτε το video....