Το XPeng P5 είναι το Tesla του φτωχού


Τη δική της ηλεκτροκίνητη πρόταση στην κατηγορία των μεσαίων διαστάσεων sedan καταθέτει η XPeng, τοποθετώντας στο στόχαστρό της το Tesla Model 3 

  • 15/4/2021

H XPeng έδωσε στο φως της δημοσιότητας τις πρώτες φωτογραφίες του ολοκαίνουργιού P5 ενόψει της παγκόσμιας πρεμιέρας του στην προσεχή έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης.

Το P5 θα αποτελέσει το τρίτο κατά σειρά μοντέλο της εταιρίας, το οποίο θα πορευτεί στα βήματα του μεγαλύτερου σε διαστάσεις P7.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία του σχεδιασμού του είναι τα φωτιστικά σώματα, η λωρίδα χρωμίου που διατρέχει το πλευρικό τμήμα του αμαξώματος και η πορεία που ακολουθεί η οροφή λίγο πριν συναντήσει το πίσω τμήμα.

Το XPeng P5 έχει μήκος 4,8 μέτρων και το μεταξόνιό του φτάνει τα 2,8 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο είναι 11 εκατοστά πιο μακρύ από το Tesla Model 3, αλλά έχει μικρότερο μεταξόνιο κατά 11 εκατοστά.

Στο εσωτερικό τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει η οθόνη των 15,6 ιντσών, η οποία στα πρότυπα της Tesla τοποθετείται κάθετα στην κεντρική κονσόλα παραπέμποντας σε tablet.

Η εταιρία ανακοίνωσε, επίσης, πως το P5 θα διαθέτει ψυγειάκι και σπρέι αρώματος. Θα διαθέτει επίσης τεχνολογία ψηφιακού κλειδιού και λειτουργία ύπνου, λεγόμενη και ως «Sleep Mode», στην οποία τα μπροστινά καθίσματα θα ανακλίνονται πλήρως.

Το XPeng P5 είναι το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως που διαθέτει την τεχνολογία LiDar. Δύο αισθητήρες LiDar είναι τοποθετημένοι στις συνηθισμένες θέσεις, στην κεντρική εισαγωγή αέρα και είναι ικανοί να ξεχωρίζουν τους πεζούς, τους ποδηλάτες, σταθερά εμπόδια και έργα στους δρόμους ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, όπως τη νύχτα.

Το P5 είναι επίσης εξοπλισμένο με 12 υπερηχητικούς αισθητήρες, 5 ραντάρ και 13 κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Μπορεί να είναι λίγο υπερβολικά όλα αυτά τα συστήματα, αλλά η Xpeng διαβεβαιώνει πως θα επιτρέψουν στο αυτοκίνητο να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες οδηγικές συνθήκες.

Οι αισθητήρες είναι τα θεμέλια για το νέο ημι-αυτόνομο σύστημα οδήγησης XPilot 3,5, το οποίο φημολογείται να είναι το πιο ικανό στην αγορά αυτή την στιγμή. Η XPeng δεν έδωσε παραπάνω πληροφορίες σχετικά με αυτό, αλλά πρόσθεσε πως εκτός από αυτοκινητόδρομους θα μπορεί να λειτουργεί και σε αστικό περιβάλλον.

Περαιτέρω πληροφορίες για το P5 αναμένεται να γίνουν γνωστές στις 19 Απριλίου, ωστλισι θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν εκδόσεις με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες και κίνηση στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς.