Το υβριδικό σύστημα e:HEV του νέου Honda Civic (Video)


Το υβριδικό σύστημα e:HEV στο νέο Honda Civic προσφέρει εξαιρετική αποδοτικότητα και απόκριση με εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση. Το αποκλειστικά υβριδικό Civic είναι το τελευταίο mainstream μοντέλο της Honda που εξηλεκτρίζεται.

  • 16/4/2022

Το νέο Honda Civic εξελίχθηκε ώστε το σύστημα μετάδοσης της κίνησης e:HEV (hybrid electric vehicle), το σύστημα διεύθυνσης και η ανάρτηση να εξασφαλίζουν συναρπαστικά επίπεδα απόδοσης, δυναμικής απόκρισης και πληροφόρησης (feedback) που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο της απήχησης του Civic. Το αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει τη συναρπαστική οδηγική εμπειρία με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων.

Η 11η γενιά Civic, που αναμένεται κυκλοφορήσει μέσα στο 2022, είναι το τελευταίο mainstream μοντέλο της Honda που εξηλεκτρίζεται ακολουθώντας το CR-V, το Honda e, το Jazz, το Jazz Crosstar, και το HR-V. Το αυτοκίνητο θα διαθέτει την πιο προηγμένη έκδοση του βραβευμένου, πλήρως υβριδικού συστήματος e:HEV της μάρκας. Αυτό συνδυάζει μία υψηλής ενεργειακής πυκνότητας μπαταρία ιόντων λιθίου και δύο συμπαγείς, ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες με έναν πρόσφατα εξελιγμένο δίλιτρο βενζινοκινητήρα που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson, ο οποίος επιτυγχάνει 41% θερμοδυναμική απόδοση – η καλύτερη της αυτοκινητοβιομηχανίας - και διαθέτει σύστημα άμεσου ψεκασμού βελτιστοποιημένου για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική καύση και υψηλότερη ροπή.  Πλέον του συστήματος άμεσου ψεκασμού, μία σειρά από τεχνολογίες όπως ένας καταλύτης ο οποίος είναι ενεργός σε χαμηλές θερμοκρασίες και η τροποποιημένη σχεδίαση των αυλών εισαγωγής συμβάλλουν στη βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου και στην επίτευξη αξιοσημείωτης απόδοσης.

Ως αποτέλεσμα αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων, οι συνδυασμένες εκπομπές CO2 δεν υπερβαίνουν τα μόλις 108 g/km (WLTP), ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι η κατανάλωση των 4,7 l/100km. Αυτή η εξαιρετική αποδοτικότητα συνδυάζεται με μέγιστη ισχύ 184 PS και μέγιστη ροπή 315 Nm, διασφαλίζοντας ότι το νέο Civic είναι ένα συναρπαστικό αυτοκίνητο για τον οδηγό στην κατηγορία C.

Η ανώτερη αποδοτικότητα και διαχείριση ενέργειας επιτυγχάνονται με τη χρήση καινοτόμων νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, η τελευταία έκδοση της Έξυπνης Μονάδας Ισχύος της Honda (Intelligent Power Unit - IPU) είναι 23 χλστ. πιο επίπεδη και 1 κιλό ελαφρύτερη από τις προηγούμενες, αλλά με μεγαλύτερο αριθμό κυψελών, 72 – ο μεγαλύτερος που έχει τοποθετηθεί ποτέ στην τρέχουσα σειρά μοντέλων e:HEV της Honda. Η λεπτή IPU τοποθετείται κάτω από τα πίσω καθίσματα, μεγιστοποιώντας τον εσωτερικό χώρο και τη χρηστικότητα.

Μία νέα Μονάδα Ελέγχου Ισχύος (Power Control Unit - PCU), που βρίσκεται κάτω από το καπό, επιτρέπει ταχύτερη φόρτιση και εκφόρτιση, συνεισφέροντας σε περαιτέρω αύξηση  κατά 12% στην απόδοση ισχύος έναντι προηγούμενων εφαρμογών της τεχνολογίας e:HEV. Αυτή η αύξηση στην ενεργειακή πυκνότητα και την απόδοση της PCU αυξάνει την ηλεκτρική ισχύ, επιτρέποντας στη μονάδα EV να αναλαμβάνει περισσότερο φορτίο. Καθώς η διαχείρισή της πραγματοποιείται από μία νέα καλωδίωση αλουμινίου υψηλής τάσης, επιτυγχάνεται μείωση βάρους 40% συγκριτικά με μία συμβατική καλωδίωση χαλκού.

Το προηγμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης εναλλάσσεται ομαλά μεταξύ ηλεκτρικής (EV), υβριδικής και λειτουργίας θερμικού κινητήρα χωρίς παρέμβαση από τον οδηγό. Τέσσερα προφίλ οδήγησης – Eco, Normal, Sport και ένα νέο Individual – μπορούν να επιλέγονται από τον οδηγό ώστε να προσαρμόζουν την απόκριση του οχήματος στους τομείς των συστημάτων μετάδοσης της κίνησης και διεύθυνσης και απεικόνισης.

Αυτή η συναρπαστική ευελιξία υποστηρίζεται με εξαιρετικά επίπεδα αθόρυβης λειτουργίας, καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξάλειψη ανεπιθύμητων θορύβων και κραδασμών. Ένας δευτερεύων άξονας εξισορρόπησης και ο στροφαλοφόρος άξονας υψηλής ακαμψίας στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, εξασφαλίζουν ομαλή λειτουργία, ενώ ο ανεπιθύμητος θόρυβος από τον κινητήρα αντισταθμίζεται με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ηχομόνωσης στην πολλαπλή εισαγωγή και το κάλυμμα του κινητήρα. Πλέον αυτών, η έξυπνη χρήση του Active Noise Control (ANC) περιορίζει περαιτέρω τους όποιους θορύβους θα μπορούσαν να  εισέλθουν στην καμπίνα, ενώ το Active Sound Control (ASC) ενισχύει τη σπορ χροιά της μονάδας εσωτερικής καύσης.

Την εξαιρετική απόδοση ισχύος συμπληρώνει ο σχεδιασμός του πλαισίου. Το Civic e:HEV έχει εξελιχθεί με ιδιαίτερη έμφαση στην απόκριση και πληροφόρηση του τιμονιού, ενισχύοντας την αίσθηση σύνδεσης του οδηγού με το αυτοκίνητο. Η βελτιωμένη ευστάθεια στην ευθεία και σε δρόμους με ανωμαλίες επιτυγχάνεται χάρη στο μακρύτερο μεταξόνιο των 35 χλστ. και σε ένα φαρδύτερο πίσω μετατρόχιο 18 χλστ. σε σχέση με του προηγούμενου μοντέλου. Η σταθερότητα στις στροφές και η συνολική απόκριση στις εντολές του οδηγού έχουν βελτιωθεί περαιτέρω με την αυξημένη ακαμψία του αμαξώματος και τη χρήση σφαιρικών συνδέσμων χαμηλής τριβής και νέων εμπρός αμορτισέρ.

«Αυτή είναι η τελευταία γενιά της κορυφαίας στη βιομηχανία τεχνολογίας μας e:HEV, που αποτελεί το αποκορύφωμα μιας εμπειρίας άνω των 20 χρόνων στο σχεδιασμό, την κατασκευή, και τη βελτίωση υβριδικών συστημάτων μετάδοσης της κίνησης» δήλωσε ο Tomoyuki Yamagami, Large Project Leader για το νέο Civic e:HEV. «Αξιολογώντας προσεκτικά ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης και ποικίλα περιβάλλοντα λειτουργίας, μπορέσαμε να υιοθετήσουμε μία ολιστική αυτοκινητιστική προσέγγιση, δημιουργώντας ένα απολαυστικό, άκρως συναρπαστικό και ελκυστικό υβριδικό αυτοκίνητο για τον οδηγό.»