Τριτοκοσμική η κατάσταση στα πεζοδρόμια για τους ανθρώπους με αναπηρία (video)


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ένα video κάνει τον γύρο του διαδικτύου και προσπαθεί να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα, που πρέπει όλοι μας να λάβουμε σοβαρά υπόψη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΕΛ.ΑΣ./ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • 3/12/2022

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ένα video κάνει το γύρο του διαδικτύου με στόχο να ευαισθητοποιήσει ώστε οι άνθρωποι με προβλήματα κινητικότητας να μην είναι αποκλεισμένοι μέσα στις ίδιες τους τις πόλεις.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες το θέμα της μετακίνησης αυτών των ανθρώπων τέθηκε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. κα. Φωτεινής Πιπιλή η οποία ζήτησε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή αυστηρότερες διατάξεις στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που έρχεται τους επόμενους μήνες, για τους παραβάτες που παρκάρουν σε διόδους ΑμεΑ.

Μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής φωτογραφικό υλικό με την αγωνιώδη προσπάθεια τυφλών να περάσουν από τον οδηγό όδευσης όπου είτε είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα, είτε βρίσκουν μπροστά τους τραπεζοκαθίσματα ή περίπτερα ή «μπαροκάθισμα» ή καφάσια κ.λπ.

Από τη μεριά του ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Αυτό που πρέπει να κάνει το Υπουργείο είναι να προβλέψει ότι θα τιμωρείται ο οδηγός και όχι το αυτοκίνητο. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία του ΚΟΚ, και σε αυτό δεσμεύομαι ότι και το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ θα αυξηθεί κατά πολύ και ότι από εδώ και πέρα η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα δουν και την περίπτωση διοικητικών προστίμων, όχι μόνο στους Δήμους, αλλά και στις Περιφέρειες, που, δυστυχώς, δεν συνεργάζονται όπως πρέπει».

Παράλληλα ο Υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση στα πεζοδρόμια της Αθήνας «τριτοκοσμική» ενώ σημείωσε πως όσο αυστηρότερη και να γίνει η νομοθεσία, το ζήτημα είναι ποιος θα την εφαρμόσει. Σε αυτό το κλίμα, ανέφερε ότι «τόσο η Δημοτική Αστυνομία όσο και η Τροχαία πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται, ειδικά στα ζητήματα των ΑμεΑ».

Στην Ευρώπη ζουν σήμερα περισσότεροι από 87 εκατ. άνθρωποι με αναπηρία ποιυ αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια στην καθημερινότητά τους. Εμπόδια που έχουν να κάνουν τόσο με την μετακίνησή τους όσο με την υγεία και την παιδεία.

Και αν για τα δύο τελευταία οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να αλλάξουν τις συνθήκες, μιας και απαιτείται πολιτική βούληση, για το πρώτο είναι καθήκον όλων μας να σκεφτομαστε περισσότερο αυτά τα άτομα και να μην δυσκολεύουμε ακόμα περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθούν.

Το πιο απλό, αλλά πολύ σημαντικό, είναι επιτέλους να σταματήσουμε να παρκάρουμε τα οχήματά μας πάνω σε ράμπες και οδηγούς όδευσης εμποδίζοντάς τη διέλευσή τους.  Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε ένα video στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Υπαστυνόμος Β΄, Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο άθλημα της Κολύμβησης, κ. Αντώνης Τσαπατάκης, όπου στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψη