Χάρτινο δίπλωμα οδήγησης – Αυτή είναι η ημερομηνία της οριστικής κατάργησης


Ένας από τους βασικούς λόγους που η Ε.Ε. θέλει να εξαφανίσει τα χάρτινα διπλώματα οδήγησης είναι η απουσία λατινικών χαρακτήρων η οποία δυσκολεύει τη διασταύρωση των στοιχείων από ξένες χώρες.

  • 17/1/2023

Μετά από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οδηγοί που έχουν διατηρήσει τη χάρτινη άδεια οδήγησης θα πρέπει να την αντικαταστήσουν υποχρεωτικά μέχρι και την 19η Ιανουαρίου του 2033 ώστε να θεωρείται έγκυρη.

Ο βασικός λόγος που η Ε.Ε. θέλει να εξαφανίσει τα χάρτινα διπλώματα οδήγησης είναι η απουσία λατινικών χαρακτήρων, κάτι που κάνει αδύνατη την ανάγνωση των στοιχείων και την διασταύρωσή τους από τις αρχές άλλων ευρωπαϊκών και μη χωρών.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της φθοράς για όσους δεν έχουν φροντίσει να πλαστικοποιήσουν το έγγραφο, με τις αλλοιώσεις στο χαρτί να είναι έντονες και να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ελεγκτικών αρχών.

Τέλος, σημαντική είναι και η ασφάλεια που προσφέρει το δίπλωμα νέου τύπου το οποίο είναι πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθεί σε σχέση με το χάρτινο δίπλωμα.

Πηγή: parapolitika.gr