Υπερδάνειο 6,3 δις ευρώ της Ιταλίας για τη συγχώνευση PSA-FCA!


Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Ιταλία ενέκρινε τελικά το διάταγμα που προσφέρει κρατικές εγγυήσεις ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο Fiat/ Chrysler ώστε να λάβει δάνειο για να ολοκληρώσει τη συγχώνευσή του με το Γαλλικό όμιλο PSA.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 24/6/2020

Πρακτικά μιλάμε για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει εκδοθεί ποτέ σε αυτοκινητοβιομηχανία στη γηραιά ήπειρο. Ανέρχεται μάλιστα σε τόσο υψηλό νούμερο κυρίως λόγω της πανδημίας του COVID-19, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα ήδη σαθρά οικονομικά θεμέλια των Ιταλών. Αρκετοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν την όλη διαδικασία, καθώς η έδρα του ομίλου είναι στην Ολλανδία, οπότε δεν έχει δουλειά η Ιταλική κυβέρνηση να προσφέρει κρατική υποστήριξη στο όλο εγχείρημα. Παρόλα αυτά, οι όποιες αντιρρήσεις φαίνεται τελικά να κάμφθηκαν.

Αρχικά δόθηκε έγκριση από το υπουργείο Οικονομίας, ενώ τώρα φαίνεται και το ελεγκτικό δικαστήριο της Ιταλίας να υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, επικυρώνοντας το αίτημα του δανεισμού. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από πηγή που σχετίζεται με το ζήτημα αλλά επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Όσο για το δάνειο, θα εκταμιευτεί από την Intesa Sanpaolo, τη μεγαλύτερη λιανική τράπεζα της Ιταλίας, η οποία το έχει ήδη εγκρίνει και μέχρι στιγμής βρισκόταν εν αναμονή της έγκρισης των εγγυήσεων που η κυβέρνηση θα παράσχει στο 80% του ποσού, μέσω του οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων SACE.