Ζαλίζει η τιμή της Porsche 911 Dakar στην Ελλάδα – Κοστίζει όσο δύο «απλές» 911 Carrera!


Η ολοκαίνουρια, συλλεκτική, off-road έκδοση της 911 μπορεί, πλέον, να παραγγελθεί online στη χώρα μας, με τα χρήματα που απαιτούνται για την απόκτησή της να... προκαλούν ίλιγγο! 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 15/12/2022

Η Porsche 911 Dakar είναι ένα sportscar που όχι μόνο δεν φοβάται τις εκτός δρόμου διαδρομές αλλά είναι γεννημένο για αυτές. Παρουσιάστηκε πριν από περίπου ένα μήνα στο Auto Show του Los Angeles και πλέον είναι διαθέσιμη για παραγγελία και στη χώρα μας.

Η δυνατότητά της για off-road καταστάσεις φάνηκε και από πρόσφατο video, που την έδειχνε να κινείται σε έξι διαφορετικές επιφάνειες: βουνό, χαλίκι, off-road πίστα, έρημο, πάγο και χιόνι.

Είναι ένα αυτοκίνητο που τιμά το παρελθόν της γερμανικής φίρμας, καθώς υπάρχουν ουκ ολίγες 911 που διέπρεψαν σε αγώνες rally, από το Monte Carlo μέχρι το Paris-Dakar.

Ωστόσο, παραμένει μια «καθαρόαιμη» Porsche υψηλών επιδόσεων, με τους 480 PS και τα 570 Nm από τον twin-turbo 6κύλινδρο κινητήρα 3,0 L, που μεταδίδει την κίνηση σε όλους τους τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων 8 σχέσεων.

Τα 0-100 km/h έρχονται σε 3,4 sec. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 240 km/h. Ακόμα όμως και σε off-road καταστάσεις, με την ανάρτηση να μεγαλώνει την απόσταση από το έδαφος ακόμα και σε 161 mm, η 911 Dakar μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες μέχρι και 170 km/h.

Στην Ελλάδα, η τιμή της ξεκινά από 326.800 ευρώ, με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή να έχει στη διάθεσή του μια… ατελείωτη λίστα με επιλογές προαιρετικού εξοπλισμού για το εσωτερικό και το εξωτερικό της. Φυσικά με το ανάλογο αντίτιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα ίδια χρήματα που κάποιος θα δώσει για τη «βασική» έκδοση της 911 Dakar, μπορεί να αγοράσει… 2 απλές 911 Carrera, καθώς η τιμή της ξεκινά από 161.100 ευρώ και να του μείνουν και 4.600 ευρώ στο λογαριασμό του.

Αν, πάλι, θέλει η μία εκ των δύο 911 να είναι τετρακίνητη, όπως είναι η Dakar, τότε μαζί με την απλή 911 Carrera, μπορεί να πάρει και την 911 Carrera 4, που κοστίζει από 172.000 ευρώ. Απλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να «συμπληρώσει» και τη διαφορά των 6.300 ευρώ.

Ωστόσο, όποιος θελήσει να αποκτήσει μια 911 Dakar, δεν μπαίνει σε τέτοιους… υπολογισμούς. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να την επιλέξει με την καλύτερη δυνατή εμφάνιση, τόσο στο εξωτερικό της όσο και στο εσωτερικό. Να έχει, δηλαδή στην κατοχή του, μία Dakar που θα μοιάζει με την ιστορική Porsche 911 Carrera 3.2 4x4 (953), η οποία πήρε τη νίκη στο Rally Paris-Dakar του 1984.

Αυτό είναι εφικτό με το προαιρετικό πακέτο Rallye Design, που προσθέτει White/Gentian Blue Metallic (μπλε-λευκή) διχρωμία για το αμάξωμα και συνδυάζεται με κόκκινες και χρυσές λεπτομέρειες, αλλά και μια σειρά από άλλες αλλαγές και φινιρίσματα σε καπό, οροφή, πίσω αεροτομή και φώτα, ζάντες κλπ. Ανάλογες χρωματικές λεπτομέρειες θα υπάρχουν και στο εσωτερικό, με εκτεταμένη χρήση δέρματος σε αποχρώσεις του μπλε.

Το μόνο «δυσάρεστο» στην επιλογή του πακέτου Rallye Design είναι ότι κοστίζει 41.074 €, ανεβάζοντας την τελική τιμή της 911 Dakar στις 367.874 ευρώ! Εκτός αν αποφασίσει με αυτό το επιπλέον ποσό να αγοράσει ένα δεύτερο «καθημερινό» αυτοκίνητο! Και με 41.000 € στη διάθεσή του, οι επιλογές θα είναι πολλές, κάθε μεγέθους, κινητήριου συνόλου, τεχνολογίας, ακόμα και επιδόσεων!