ZITY: H νέα car-sharing υπηρεσία της Renault


Μία νέα υπηρεσία car-sharing εγκαινιάζει η Renault στη γενέτειρά της, Boulogne-Billancourt. Με το πρόγραμμα ZITY οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε 500 ηλεκτρικά Zoe.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 4/7/2020

Σύμφωνα με τον Pierre Christophe Baguet, πρόεδρο του Grand Paris Seine Ouest (GPSO), «επιλέγοντας το ZITY, η Boulogne-Billancourt τιμά το παρελθόν της ως λίκνο της εταιρείας Renault και στρέφεται αποφασιστικά προς την κινητικότητα του μέλλοντος. Η επερχόμενη κυκλοφορία στους δρόμους των ηλεκτρικών οχημάτων κοινής χρήσης αυτοκινήτων ZOE, συμβαδίζει απόλυτα με τις δεσμεύσεις του Σχεδίου Climate Plan Air Energy 2020-2025 που έχουμε αναλάβει για την ανάπτυξη των μεταφορών χωρίς εκπομπές CO2.

Πρακτικά, με το ZITY η Renault προσφέρει μία υπηρεσία ανάλογη με αυτή που γνωρίσαμε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ποδήλατα. 500 ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι διαθέσιμα στον καθένα να τα χρησιμοποιήσει, καλύπτοντας τις ανάγκες της καθημερινής του μετακίνησης.

Οι πολίτες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο. Μέσω αυτής θα μπορούν να γνωρίζουν που βρίσκονται τα διαθέσιμα οχήματα επάνω στο χάρτη, να κάνουν κράτηση ενός από αυτά και να το ξεκλειδώνουν, ώστε να το χρησιμοποιήσουν. Η υπηρεσία αυτή θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η επιλογή του Zoe έγινε γιατί είναι περιορισμένων διαστάσεων και αμιγώς ηλεκτρικό, ώστε να μην επιβαρύνει περιβαλλοντικά την πόλη. Όλα τα αυτοκίνητα έχουν εγκατεστημένη κάμερα και αισθητήρες παρκαρίσματος, σύστημα πλοήγησης και cruise control. Τα 150,δε, από αυτά, διαθέτουν και παιδικό κάθισμα, ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες γονέων με μικρά παιδιά. Όταν τώρα η φόρτιση της μπαταρίας πέσει, το όχημα σταματά να είναι διαθέσιμο προς χρήση και αναλαμβάνουν να το φορτίσουν εκ νέου οι άνθρωποι της ZITY.

Αναφορικά με το κόστος, η εγγραφή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και ο χρήστης πληρώνει για το χρόνο που κάνει χρήση στην υπηρεσία. Η αρχική χρέωση ανέρχεται στα 0,29 ευρώ/ λεπτό. Εναλλακτικά, υπάρχουν διάφορα πακέτα. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση 24 ωρών με 35 ευρώ, 48 ωρών με 55 ευρώ και 72 ωρών με 65 ευρώ. Σε βάθος χρόνου, το πρόγραμμα ZITY αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.