Ζωντανεύει ξανά το αυτοκίνητο της Apple


Πολύ σκληρό για να πεθάνει αποδεικνύεται το αυτοκίνητο της Apple, καθώς το περίφημο project Titan απέκτησε νέο επικεφαλής και την ελπίδα να φτάσει ως τη γραμμή παραγωγής.

  • 9/12/2020

Πριν από μερικά χρόνια η είδηση ότι η Apple ξεκινά την εξέλιξη του δικού της ηλεκτρικού οχήματος είχε προκαλέσει αίσθηση, όχι μόνο στη Silicon Valley της Καλιφόρνια αλλά και στα ισχυρά βιομηχανικά κέντρα του πλανήτη τα οποία έβλεπαν να προστίθεται μια ακόμα απειλή σε εκείνη της Tesla.

Σε αντίθεση, βέβαια, με τον ElonMusk και την παρέα του, η Apple έκανε πίσω εγκαταλείποντας το φιλόδοξο project που είχε γίνει γνωστό με την ονομασία Titan.

Αρχικώς η αμερικανική φίρμα έστρεψε την προσοχή της στην τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης, βγάζοντας στον δρόμο 66 οχήματα που είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν χωρίς την ανθρώπινη συμβολή, ωστόσο, το Ιανουάριο του 2019 έγινε γνωστό ότι η Apple είχε εγκαταλείψει και αυτό το εγχείρημα απολύοντας μάλιστα και 200 υπαλλήλους που εργαζόντουσαν πάνω σε αυτό.

Βέβαια, έξι μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2019, η Apple εξαγόρασε μια startup εταιρία, η βασική δραστηριότητα της οποίας ήταν η εξέλιξη τεχνολογιών σχετικές με την αυτόνομη οδήγηση.

Αυτό ήταν και το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του περιβόητου αυτοκινήτου της Apple μέχρι σήμερα, μιας και οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να βγάζουν και πάλι από το συρτάρι το project Titan, τοποθετώντας την εξέλιξή του κάτω από την επίβλεψη του John Giannandrea.

Ο τελευταίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις οποίες πλέον εντάσσονται και εκείνη της αυτόνομης οδήγησης.

Μένει να αποδειχθεί, βέβαια, αν ο τεχνολογικός κολοσσός θα αρκεστεί στην εξέλιξη όλων των απαραίτητων συστημάτων που θα καταστήσουν εφικτή την παραγωγή αυτόνομων οχημάτων ή αν θα κάνει το βήμα παραπάνω που θα τη φέρει αντιμέτωπη με τις κραταιές αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης και της Αμερικής, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και την Tesla.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ακόμα τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε τους προηγούμενους μήνες μια τετράτροχη πρόταση, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι δεν είναι διατεθειμένη να το οδηγήσει στη γραμμή παραγωγής. Ο λόγος για τη Sony και το πολλά υποσχόμενο Vission S που αποκαλύφθηκε στις αρχές της χρονιάς στο Las Vegas.