"7 συν 1" σημαντικοί λόγοι για να μην αγοράσετε ηλεκτρικό όχημα


Αυτονομία, φόρτιση, ποιότητα κατασκευής, στο στόχαστρο.  Μάθετε τι ακόμη θα πρέπει να σας προβληματίσει πριν προχωρήσετε σε αγορά ενός EV. 

  • 25/7/2021

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι στη ζωή μας και θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, όμως υπάρχουν οχτώ λόγοι που αυξάνουν τη δυσπιστία απέναντι στο διαφαινόμενο μέλλον της αυτοκίνησης.

1. Θέματα ποιοτικού ελέγχου

Το ζήτημα του 'quality control' είναι καίριας σημασίας. Η Tesla πρώτη έχει βρεθεί στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης, αφού ουκ ολίγες φορές έχουν προκύψει ζητήματα αξιοπιστίας και κατασκευαστικής αρτιότητας, ειδικά στο εξωτερικό μέρος τους.

2. Η οδηγική αυτονομία

Μία από τις πιο ελκυστικές επιλογές είναι ταυτόχρονα και η πιο ανησυχητική. Όλες οι σοβαρές αυτοκινητοβιομηχανίες δούλευαν σε μια μορφή «αυτόματου πιλότου», αλλά μέχρι τώρα όλοι είχαν τα δικά τους ξεχωριστά ζητήματα, ειδικά εκείνα που προσπαθούν να το κάνουν να λειτουργεί με συμβατικά αυτοκίνητα.

Πέραν των ζητημάτων ασφαλείας, υπάρχει και το θέμα της αφαίρεσης της οδηγικής απόλαυσης, όταν πλέον ο παράγοντας «άνθρωπος» δεν είναι αναγκαίος για την κίνηση του οχήματος.

3. Ο ήχος

Τα EV δεν είναι σιωπηλά. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ήσυχο, όπως και πολλά σύγχρονα πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά σίγουρα δεν είναι σιωπηλό.

Αυτό που υπάρχει είναι ένας ασυνήθιστα δυνατός θόρυβος από τα ελαστικά και σχεδόν ενοχλητικοί δυνατοί θόρυβοι από τους ηλεκτροκινητήρες. 

4. Η συντήρηση

Πολλοί υποστηρικτές των EV θα ισχυριστούν ότι δεν πρέπει να γίνει συντήρηση σε ένα EV, αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Παρόλο που αυτά τα αυτοκίνητα έχουν πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη, εξακολουθούν να έχουν πολλά εξαρτήματα που σχετίζονται με τη συντήρηση που απαιτούν περιοδική προσοχή και εάν παραμεληθούν, θα αποτύχουν.

5. Τα άγνωστα περιβαλλοντικά ζητήματα

Η τεχνολογία της μπαταρίας εξακολουθεί να είναι σχετικά πρώιμη σε σύγκριση με την υπόλοιπη τεχνολογία που συσκευάζεται σε αυτά τα αυτοκίνητα.

Η εξόρυξη των μετάλλων για την παραγωγή μπαταριών γίνεται συνήθως σε χώρες με υψηλά ποσοστά διαφθοράς και προκύπτει, πέρα από το περιβαλλοντικό ζήτημα, και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης.

6. Η φθορά των ελαστικών

Τα EV είναι βαριά οχήματα. Παρόλο που οι κινητήρες τους είναι κατασκευασμένοι με γνώμονα αυτό και αντισταθμίζονται ανάλογα, εξακολουθούν να μην μπορούν παρά να φθείρουν αρκετά τα ελαστικά.

Και δεν είναι μόνο το κόστος αλλαγής των ελαστικών, αλλά και το περιβαλλοντικό θέμα που εγείρεται από την απόρριψή τους. Ευτυχώς, αρκετοί κατασκευαστές ελαστικών έχουν σκεφτεί αυτόν τον παράγοντα, και εξελίσσουν γόμες φιλικές προς το περιβάλλον.

7. Η αυτονομία των μπαταριών

Η αυτονομία αυτών των οχημάτων είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς δεν αγγίζουν όλα τα 320 χιλιόμετρα που είναι πλέον το άτυπο στάνταρ της βιομηχανίας.

Είναι μια δύσκολη και μάλλον απογοητευτική πτυχή της κατοχής ενός EV που θα βελτιωθεί μόνο με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την υποδομή φόρτισης.

8. Οι Χρόνοι φόρτισης

Η φόρτιση αποτελεί έναν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την αγορά EV, καθώς ούτε όλα τα ηλεκτρικά οχήματα υποστηρίζουν την ταχυφόρτιση, ούτε όλοι οι ιδιοκτήτες μπορούν να προμηθευτούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.