Afeela: Βγήκε από το εργοστάσιο το πρώτο αυτοκίνητο της σύμπραξης Honda-Sony (photos-video)


Με το ξεκίνημα του νέου έτους, η Sony Honda Mobility έβγαλε από τη γραμμή παραγωγής το πρώτο αντίτυπο του Afeela, κάνοντας ένα σημαντικό ποιοτικό τεστ για το μοντέλο με την τιμή-έκπληξη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤ.: AFEELA/YOUTUBE, Sony Honda Mobility
  • 5/1/2026

Πριν τρία χρόνια, στο πλαίσιο της CESSony κι Honda είχαν παρουσιάσει ένα πρωτότυπο του πρώτου πονήματος της κοινοπραξίας τους (Sony Honda Mobility - SHM). Η νέα αυτοκινητοβιομηχανία που προέκυψε από τον συνδυασμό των δυνάμεων των δύο εταιρειών ονομάζεται Afeela. Δύο χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2025, αποκαλύφθηκε και το πρώτο μοντέλο της: το Afeela 1.

Το περασμένο έτος πέρασε και το project της Afeela έμοιαζε να «παγώνει», μέχρι που μάθαμε πως θα έμπαινε σύντομα στην παραγωγή - κάτι που πλέον είναι πραγματικότητα.

Με ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο YouTube, η Afeela αποκάλυψε ότι έχει βάλει στην παραγωγή το πρώτο της μοντέλο, στο εργοστάσιο της Honda στο Οχάιο των ΗΠΑ. Αρχικά, η παραγωγή θα περιοριστεί σε λίγα αντίτυπα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι ποιοτικοί έλεγχοι, και σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η μαζική κατασκευή του EV, το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά μέχρι το τέλος του 2026.

Η υπεύθυνη ποιότητας προϊόντων της SHM, Susan Dulik, δήλωσε: «Θα διασφαλίσουμε ότι όλες οι ενσωματωμένες λειτουργίες που είναι εγκατεστημένες στο όχημα λειτουργούν πλήρως όπως έχουν σχεδιαστεί, ώστε να προσφέρουν την εμπειρία που υπόσχεται η Afeela. Θα παρέχουμε όχι μόνο τεχνολογία, αλλά και την υψηλότερη αξιοπιστία. Αυτή είναι η δέσμευσή μας προς τους πελάτες μας».

Στην «καρδιά» του νέου μοντέλου κρύβονται δύο ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι αποδίδουν 244 PS έκαστος, με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται στα 488 PS. Το σύστημα τροφοδοτεί μια μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 91 kWh που υποστηρίζει ταχύτητα φόρτισης έως και 150 kW και είναι ικανή περισσότερο από 480 km αυτονομίας, σύμφωνα με την SHM. Όσο για τις διαστάσεις, το μήκος ανέρχεται στα 4.915 mm, το μεταξόνιο στα 3.018 mm και το ύψος στα 1.460 mm.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι το Afeela 1 θα φέρει πάνω από 40 αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου ενός LiDAR που θα τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος της οροφής και θα επιτρέπει προηγμένες λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης.

Όσο για την τιμή, το Afeela 1 κοστολογείται στα 89.000 ευρώ περίπου, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βιομηχανία, με τον αναλυτή του iSeeCars.com, Kral Brauer, να τονίζει πως το κόστος αποτελεί σοβαρό ζήτημα.

«Η συνεργασία με τη Sony επιτρέπει στη Honda να μοιραστεί το κόστος ανάπτυξης ενός ηλεκτρικού οχήματος, ενώ παράλληλα επωφελείται από την ικανότητα της Sony να ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία σε ένα νέο επιβατικό όχημα», δήλωσε.

«Δυστυχώς, ακόμη και με το διαμοιρασμό του κόστους, η τιμή και το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης του Afeela θα το κάνουν λιγότερο ελκυστικό στους αγοραστές που ήδη επιλέγουν μοντέλα της Lucid, της Rivian και της Tesla. Ως μια προσπάθεια παραγωγής ενός νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου με προηγμένα χαρακτηριστικά, το Afeela θα αποτελέσει ένα πεδίο δοκιμών για δύο εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο, αυτό ενδιαφέρει ελάχιστα τη συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Honda: Παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία το νέο EV πόλης - Πότε έρχεται στην Ευρώπη (photos)

Honda Prelude: Ανακοινώθηκαν οι πρώτες τιμές στην Ευρώπη

Honda S2000: Ο θρύλος «επιστρέφει» με 580 PS και αρκετό ανθρακόνημα (photos)