Αποκάλυψη για το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Honda (photos)


Το Honda e:Ny1 καταφτάνει στην Ευρώπη με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία να εξαπλώνεται στην ηλεκτρική πλευρά του B segment.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HONDA
  • 12/5/2023

Η Honda αποκάλυψε το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό της μοντέλο και πρώτο στην κατηγορία των SUV, το οποίο αναμένεται να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά. Η επίσημη παρουσίαση έγινε στο Offenbach της Γερμανίας.

Η επιτυχία του Honda e έστρωσε το δρόμο για το επόμενο εγχείρημα των Ιαπώνων, το οποίο έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αγοραστικού κοινού του segment B, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των ηλεκτρικών SUV.

Πρόκειται για ένα όχημα με φρέσκο κι ιδιαίτερο σχεδιασμό, το οποίο είναι προικισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το e:Ny1 ακολουθεί τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που έχουν όλα τα μοντέλα της Honda, προσφέροντας fun-to-drive δυναμικές και προσαρμοστικότητα, όσον αφορά την οδηγική του συμπεριφορά, αξιοποιώντας στο έπακρο την αμιγώς ηλεκτρική του μονάδα ισχύος.

Το εξωτερικό του e:Ny1 χαρακτηρίζεται από την έντονη αλλά ταυτόχρονα κομψή εμφάνισή του. Το μπροστινό μέρος δεν προεξέχει πολύ από τον μπροστινό άξονα, ενώ το όχημα έχει εξοπλιστεί με τροχούς μεγάλης διαμέτρου και αρκετά φαρδύ αμάξωμα.

Πάνω σε αυτό, περιμετρικά του οχήματος, έχουν τοποθετηθεί τα νέα σήματα της Honda. Εκτός αυτού, στο πίσω μέρος, έχει προστεθεί μία επιγραφή με την ονομασία της εταιρείας, κάτι που θα αποτελέσει μέρος και των επόμενων πολυτελών προϊόντων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όσο για το εσωτερικό, η Honda έχει βάλει την άνεση των επιβατών σε πρώτο πλάνο. Αυτό οφείλεται στην έξυπνη τοποθέτηση των «συστατικών» της μονάδας ισχύος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη εξοικονόμηση χώρου. Η καμπίνα του e:Ny1 φέρει μία ολοκαίνουργια κεντρική κονσόλα, ενώ μία οθόνη αφής 15,1 ιντσών εξασφαλίζει την πρόσβαση στο σύστημα infotainment και τις διάφορες οδηγικές λειτουργίες του μοντέλου.

Ως η νεότερη πρόταση των Ιαπώνων στον κόσμο του ηλεκτρισμού, το e:Ny1 έχει κατασκευαστεί πάνω στη νέα πλατφόρμα e:N Architecture F. Πρόκειται για μία πλατφόρμα που προσφέρει κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, σύμφωνα με την ίδια την Honda: Σκελετός με αυξημένη στιβαρότητα, χαμηλό κέντρο βάρους κι αεροδυναμική που εξασφαλίζει ότι το SUV είναι ένα διασκεδαστικό όχημα που εμπνέει σιγουριά.

Θα λέγαμε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι βασισμένη σε ακόμα έναν άξονα, που δεν είναι άλλος από τις υψηλές επιδόσεις. Το e:Ny1 φέρει ένα σύστημα κίνησης που έχει τα τρία της βασικά μέρη ενσωματωμένα, προκειμένου να ζυγίζει όσο το δυνατόν λιγότερο και να εξοικονομείται ο περισσότερος δυνατός χώρος. Έτσι, η μονάδα ισχύος, ο ηλεκτροκινητήρας κι η μπαταρία βρίσκονται ενσωματωμένα σε μία κατασκευή, κι αποδίδουν 204 PS και 310 Nm ροπής. Η μπαταρία ιόντων λιθίου μεγάλης χωρητικότητας προσφέρει έως και 412 km αυτονομίας με μία πλήρη φόρτιση, η οποία ολοκληρώνεται από το 10 έως το 80% σε μόλις 45 λεπτά με τη χρήση ταχυφορτιστή.

Το σασί του νέου αμιγώς ηλεκτρικού SUV της Honda έχει εξελιχθεί προκειμένου να εξασφαλίζεται η βέλτιστη στιβαρότητα. Έτσι, είναι κατασκευασμένο από 47% ατσάλι υψηλής ελαστικότητας, κάτι που σε συνδυασμό με τη νέα πλατφόρμα και το σύστημα κίνησης, καταφέρνει τις εξαιρετικές δυναμικές επιδόσεις και την άνεση που διαθέτει.

«Το e:Ny1 είναι το επόμενο λογικό βήμα στο ταξίδι του εξηλεκτρισμού μας στην Ευρώπη,» είπε ο Tom Gardner, Αντιπρόεδρος της Honda στην Ευρώπη. «Η φιλοσοφία της εξέλιξης των προϊόντων μας αναμειγνύει την έξυπνη, ανθρωποκεντρική τεχνολογία με τον πανέμορφο σχεδιασμό και τις fun-to-drive δυναμικές. Το πιο πρόσφατο SVU μας αποτελεί παράδειγμα της αφοσίωσης της Honda στον εξηλεκτρισμό κι είναι το πιο 'φρέσκο' βήμα της Honda στο ταξίδι του εξηλεκτρισμού.»