Αθήνα: 6ος μικρότερος συντελεστής φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη


Την 6η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη κατέγραψε η Αθήνα όσον αφορά τον αριθμό φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΠΗΓΗ: USWITCH
  • 5/8/2022

Με το κόστος του καυσίμου να έχει αυξηθεί κατά 700% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 70% των οδηγών θα έκανε την αλλαγή σε ηλεκτρικό όχημα.

Προκειμένου να γίνει αυτή η αλλαγή, είναι απαραίτητο ένα διαδεδομένο δίκτυο φόρτισης, που θα μπορεί να υποστηρίξει τον όγκο ηλεκτρικών οχημάτων που θα προκύψει με τον εξηλεκτρισμό.

Η Αθήνα βρίσκεται στην 6η θέση από το τέλος, όσον αφορά τον αριθμό ηλεκτρικών φορτιστών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με συντελεστή 0,1, διαθέτοντας 62 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων συνολικά, παραμένοντας μία από τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που υστερούν σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Uswitch, βρετανική εταιρεία σύγκρισης τιμών, στην κορυφή της λίστας με τις χειρότερες υποδομές φόρτισης βρίσκεται η Σόφια της Βουλγαρίας, με 0,01 φορτιστές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με τη Ρίγα της Λετονίας και το Βίλνιους της Λιθουανίας να μοιράζονται τη δεύτερη θέση, με συντελεστή 0,05.

Αντιθέτως, πολλές είναι οι πόλεις που έχουν κάνει τεράστια άλματα όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση και την προσβασιμότητα σε αυτήν, με το Όσλο της Νορβηγίας να ηγείται της λίστας με τις καλύτερα, ηλεκτρικά, εξοπλισμένες Ευρωπαϊκές πόλεις, με συντελεστή 5,47, διαθέτοντας συνολικά 2.481 φορτιστές. Ακολουθεί το Λονδίνο, που παρόλο που φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό φορτιστών (4.991), έχει συντελεστή 3,17.