Audi Sport Quattro: Ο θρύλος των '80s «επιστρέφει» με 816 PS και τσιμπημένη τιμή (photos)


Το Elegend EL1 είναι το σύγχρονο Audi Sport Quattro και απευθύνεται σε πελάτες με «φορτωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ELEGEND
  • 26/9/2023

Πάνε δύο χρόνια από τότε που η γερμανική Elegend παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου το EL1.  Πρόκειται για μία «αναβίωση» του Audi Sport Quattro S1 από τη δεκαετία του '80, με σύγχρονους όρους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

Πέρα της ηλεκτρικής «φύσης» του, το Elegend EL1 απευθύνεται σε ελάχιστους. Κι αυτό, διότι η βαυαρική μάρκα θα κατασκευάσει μόλις 30 αντίτυπα, και με τα υλικά που διαθέτει, βγαλμένα από supercar, μαζί με τις τεχνολογίες που φέρει, καθίσταται κι εξαιρετικά ακριβό.

Κάθε χειροποίητο αντίτυπο που βγαίνει από τις εγκαταστάσεις της Elegend κοστίζει 890.000 ευρώ, προ φόρων. Με την πρώτη ματιά, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για ένα αντίγραφο των γραμμών του Quattro S1, με τις γρίλιες στο καπό και τα φουσκωμένα φτερά πάνω από τους τροχούς να αποτελούν και φόρο τιμής στο γερμανικό μοντέλο που πέρασε και ομολογκασιόν για το WRC το 1984.

Κάτω από το «φαίνεσθαι», θα βρει κανείς ένα αρκετά ενδιαφέρον «είναι», με μονοκόκ κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, υποπλαίσια από αλουμίνιο και ανάρτηση με διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω.

Δεν είναι και το πιο ελαφρύ όχημα, φτάνοντας τα 1.790 κιλά, αλλά με δεδομένο ότι φέρει δύο ηλεκτρικά μοτέρ ισχύος 816 PS, το EL1 μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h εντός 2,8 sec, ενώ φτάνει τα 200 km/h μέσα σε άλλα 4,7 sec. Η τελική ταχύτητα που αγγίζει ανέρχεται στα 300 km/h, με το φρενάρισμα να εξασφαλίζεται από δισκόφρενα των 360 χιλιοστών.

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 80 kWh και είναι τοποθετημένη σε σχήμα 'Τ' στο κεντρικό τούνελ και κάτω από τις δύο μπροστινές θέσεις του αυτοκινήτου, έχοντας αυτονομία της τάξης των 400 χιλιομέτρων.

Έχει δύο ρυθμίσεις οδήγησης, την Standard και την Sport, που διαμορφώνει αναλόγως τον δυναμικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, παραμετροποιώντας παράλληλα και τους αποσβεστήρες στις αναρτήσεις. Τέλος, φέρει μια σειρά από τεχνολογικές ανέσεις για τους επιβάτες, όπως είναι η συνδεσιμότητα Bluetooth, το σύστημα πλοήγησης, την κάμερα για το παρκάρισμα και τα ηλεκτρικά παράθυρα