Caterpillar μηδενικών ρύπων: ηλεκτροκίνηση βαρέων βαρών! (photos-video)


Το μεγαλύτερο όνομα παγκοσμίως στο χώρο των μηχανημάτων έργου, η φοβερή και τρομερή Caterpillar (CAT), έχει τα δικά της σχέδια για την προώθηση της βιωσιμότητας - και στο χώρο των μεταλλείων. Πρόσφατα η αμερικανική εταιρία δοκίμασε με επιτυχία το πρώτο της ηλεκτρικό φορτηγό μπαταρίας Caterpillar 793.

  • ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΟΥΠΑΚΗ, ΦΩΤΟ: CATERPILLAR, KOMATSU
  • 28/11/2022

Δεν είναι είδηση στον χώρο των βαρέων μηχανημάτων – και φυσικά για την Caterpillar – η εν γένει ηλεκτροκίνηση ή αν θέλετε ο εξηλεκτρισμός του μεταφορικού έργου στα μεγάλα εργοτάξια, τα ορυχεία και τα μεταλλεία. Η εταιρία  χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια μια επιλογή ηλεκτροκίνησης - και συγκεκριμένα υβριδικά συστήματα σειριακής λειτουργίας όπου ο πετρελαιοκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια για να τροφοδοτήσει τον (ή τους) ηλεκτροκινητήρα (-ες) που κινούν το όχημα.

Και η Caterpillar δεν είναι, βέβαια, η μοναδική στο χώρο που κατασκευάζει τέτοιου τύπου υβριδικά βαρέα φορτηγά και μηχανήματα. Η ηλεκτροκίνηση αυτής της μορφής προτιμάται λόγω της υψηλής ροπής που προσφέρει ο ηλεκτροκινητήρας σε πολύ χαμηλές στροφές (θυμίζουμε ότι βασικό χαρακτηριστικό του ηλεκτροκινητήρα είναι η διαθεσιμότητα της μέγιστης ροπής του στο ξεκίνημα της λειτουργίας του – δηλαδή σε μηδέν (!) στροφές – με το πάτημα του γκαζιού κατά την εκκίνηση - και της αξιοπιστίας του.

Τώρα, λοιπόν, βλέπουμε ότι η Caterpillar κάνει ένα ακόμα και αντικαθιστά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης (μαζί με τη γεννήτρια που αυτός κινούσε) με μια μπαταρία προκειμένου να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων.

Τι ρόλο καλείται να παίξει το Caterpillar 793

Η ιδιαίτερα φημισμένη εταιρεία, λοιπόν, προχώρησε πρόσφατα σε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του τεράστιου ηλεκτρικού φορτηγού μεταλλείων Caterpillar 793, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε μια «σημαντική επένδυση» για να μετατρέψει το πεδίο δοκιμών της στην Τοσκάνη (Tuscan) της Αριζόνας, σε μια βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον τοποθεσία δοκιμών και επίδειξης για μελλοντικά ηλεκτρικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Caterpillar, η επίδειξη πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή σημαντικών πελατών του κλάδου της εξόρυξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Early Learners” της εταιρίας, όπως οι BHP, Freeport-McMoRan, Newmont και Rio Tinto.

Το γεγονός ότι στην επίδειξη/παρουσίαση του μηδενικών ρύπων φορτηγού έδωσε το παρών η πρόεδρος του Ομίλου Caterpillar, Denise Johnson, δείχνει τη σημασία του εγχειρήματος. Η Johnson δήλωσε μάλιστα τα εξής: «Η παγκόσμια ομάδα μας συγκεντρώθηκε για να εξελίξει αυτό το φορτηγό μπαταρίας με επιταχυνόμενο ρυθμό προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες μας να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα. Αυτή η επίδειξη είναι ένα σημαντικό ορόσημο και είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτά τα φορτηγά θα φτάσουν στη δουλειά τους στα εργοτάξια των πελατών μας σε όλο τον κόσμο στο εγγύς μέλλον».

Σημειώστε ότι η Caterpillar άρχισε να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της εξέλιξης ηλεκτρικών φορτηγών μπαταρίας για βιώσιμες εργασίες εξόρυξης – και τώρα προσέφερε στους πελάτες της από το χώρο των μεταλλείων την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις δυνατότητές των ηλεκτρικών φορτηγών και να βεβαιωθούν ότι είναι κατάλληλα για τα εργοτάξιά τους.

Τι έγινε στην επίδειξη του Caterpillar 79

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, το μεγάλο ηλεκτρικό φορτηγό Caterpillar 793 κινήθηκε σε μια διαδρομή 7,0 χιλιομέτρων. Φορτωμένο με πλήρες φορτίο, το πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό μπαταρίας, πέτυχε τελική ταχύτητα 60 km/h και κινήθηκε σε διαδρομή 1,0 χιλιομέτρου με κλίση έως και 10% με ταχύτητα 12,0 χιλιομέτρων/ώρα.

Επιπλέον, το θηριώδες φορτηγό της Caterpillar ολοκλήρωσε μια δοκιμή επίσης 1,0 km και επίσης με κλίση 10%, αλλά σε κατήφορο αυτή τη φορά. Σε αυτήν την κατηφορική διαδρομή φάνηκε ότι το όχημα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει ανάκτηση ενέργειας αποθηκεύοντας στη μπαταρία του την ενέργεια που συνήθως χάνεται με τη μορφή θερμότητας κατά την επιβράδυνση (αναγεννητική πέδηση). Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της επίδειξης, οι άνθρωποι της Caterpillar δήλωναν ότι το φορτηγό 793 είχε αρκετή ενέργεια για να εκτελέσει περισσότερες εργασίες εάν χρειαστεί.

Η Caterpillar δεν έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού της φορτηγού. Για να έχετε όμως μια αίσθηση, πρέπει να επισημάνουμε ότι το αντίστοιχο «συμβατικό» μοντέλο CAT 793F κινείται από πετρελαιοκινητήρα 85.000 κ.ε. και έχει ωφέλιμο φορτίο 256 τόνους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την επίδειξη της Caterpillar στο παρακάτω video...

Και φορτηγό α,λα τρόλει…

Σημειώστε ότι η Caterpillar έχει πειραματιστεί τον τομέα της ηλεκτροκίνησης και μια ηλεκτρική έκδοση ενός άλλου βαρέος φορτηγού, που μπορεί να κινηθεί με τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος μέσω παντογράφου – όπως τα τρόλεϊ. Πρόκειται για το 796 AC, ένα μεγάλο φορτηγό με ηλεκτροκινητήρες ισχύος 2.610 kW (3.500 hp) που λειτουργούν υπό ιδιαίτερα ψηλή τάση (2.600V), μεικτού βάρους 576 τόνων, το οποίο είναι ικανό να φέρει ωφέλιμο φορτίο 327 τόνων!

Βιωσιμότητα πολλαπλών επιπέδων

Η ιστορία με τους ρύπους δεν περιορίζεται μόνο στο ηλεκτρικό φορτηγό. Η Caterpillar έχει στόχο να μετατρέψει το πεδίο δοκιμών στο Tucson της Αριζόνα, σε μια λειτουργική «αειφόρο τοποθεσία ορυχείων του μέλλοντος» χρησιμοποιώντας διαφόρων τύπων ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Βλέπετε, καθώς η Caterpillar εφαρμόζει ηλεκτρική τεχνολογία πλήρους μπαταρίας στον εξοπλισμό της, η εταιρεία λέει ότι θα χρησιμοποιήσει καθαρές πηγές ενέργειας όπως ηλιακή, αιολική και υδρογόνο που θα μπορούν να τροφοδοτούν τις εγκαταστάσεις και τα προϊόντα της.

Σχετικά με αυτό η Τζόνσον δήλωσε ότι: «Ο μετασχηματισμός του πεδίου δοκιμών στο Tucson Proving Ground επιτρέπει στην Caterpillar να επιδείξει στους πελάτες τις δεσμεύσεις μας για την ενεργειακή μετάβαση και να λειτουργεί ως ο ισχυρότερος σύμβουλός τους, καθώς διερευνούμε τις αλλαγές από κοινού. Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί μια ολοκληρωμένη λύση σε επίπεδο εργοταξίου για τις επιχειρήσεις μεταλλείων για να επιτύχουν τους στόχους τους για μείωση του άνθρακα και είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε καθώς επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο εξόρυξης για τις επόμενες γενιές».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Caterpillar δεν είναι η μοναδική στο χώρο των βαρέων φορτηγών και γενικότερα στο χώρο των μηχανημάτων έργου που κατασκευάζει οχήματα μηδενικών ρύπων. Πριν από περίπου δύο χρόνια, ένας από τους παγκόσμιους γίγαντες στον τομέα των μηχανημάτων έργων η ιαπωνική εταιρία Komatsu, ανακοίνωσε ότι προχωρά, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών λεωφορείων Proterra, στην παρουσίαση του πρώτου της ηλεκτρικού εκσκαφέα, «κανονικού» μεγέθους.

Και δεν είναι μόνο η Komatsu. H Volvo Construction Equipment (Volvo CE) ασχολείται και αυτή με τον εξηλεκτρισμό: το 2018, η εταιρεία είχε αποκαλύψει μία σειρά από πλήρως ηλεκτρικά και υβριδικά πρωτότυπα μηχανήματα έργων, ενώ, το 2019, ανακοίνωνε ότι θα σταματήσει την εξέλιξη compact τροχοφόρων φορτωτών και compact εκσκαφέων με κινητήρα ντίζελ προκειμένου να προωθήσουν, αντ’ αυτών, τις αντίστοιχες υβριδικές και ηλεκτρικές εκδόσεις τους.