Cybertruck όπως λέμε... Ferrari! Η Tesla ρίχνει πρόστιμο στους πελάτες που θα πουλήσουν το ηλεκτρικό pick-up


Η αγορά του Tesla Cybertruck έρχεται με έναν πολύ ιδιαίτερο όρο και όποιος πελάτης δεν συμμορφωθεί θα μπαίνει σε «μαύρη λίστα». Δείτε ποιο είναι το πρόστιμο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TESLA MEDIA
  • 17/11/2023

Το πολυαναμενόμενο Tesla Cybertruck αναμένεται να πάρει επιτέλους τον δρόμο προς τα χέρια των αγοραστών στις 30 Νοεμβρίου. Όσοι έχουν προπαραγγείλει το μοντέλο, έλαβαν το συμβόλαιο αγοράς του, το οποίο περιέχει έναν αρκετά ασυνήθιστο όρο.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, οι αγοραστές δε θα μπορούν να πουλήσουν το Cybertruck τους για έναν χρόνο μετά την παραλαβή. Αν παραβιαστεί ο συγκεκριμένος όρος, ο πελάτης θα υπόκειται σε πρόστιμο 50.000 δολαρίων, ενώ πολύ πιθανό είναι να μην μπορέσει να αγοράσει ξανά ο συγκεκριμένος οδηγός μοντέλο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Βέβαια, αν κάποιος χρειάζεται να πουλήσει το όχημά του προκειμένου να λάβει κάποια οικονομική ενίσχυση, μπορεί να απευθυνθεί στην ίδια την εταιρεία, η οποία είναι διατεθειμένη να το αγοράσει στην αρχική του τιμή, αφαιρώντας 0,25 ευρώ για κάθε μίλι (1,61 km) που έχει διανύσει.

Τέτοιοι όροι περιλαμβάνονται συνήθως στα συμβόλαια υπερπολυτελών οχημάτων, των οποίων η παραγωγή είναι πολύ περιορισμένη. Για παράδειγμα, οι πελάτες της Ferrari γνωρίζουν ότι η πώληση ενός οχήματος, σε μικρό διάστημα μετά την αγορά του από την αυτοκινητοβιομηχανία, είναι μια απαγορευμένη πρακτική, ειδικά αν κάποιος θέλει να μπορέσει να πάρει στην κατοχή του κάποιο άλλο μοντέλο της εταιρείας στο μέλλον.

Οι πιο συνήθεις λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από την εφαρμογή αυτού του όρου είναι δύο. Ο πρώτος αφορά την αποφυγή της κερδοσκοπίας, κι ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ιδιαίτερα επιλεκτικές με το πελατολόγιό τους, και δε θα ήθελαν τα δημιουργήματά τους να καταλήξουν στα χέρια κάποιου «τυχαίου,» ή ακόμη χειρότερα, κάποιου ανεπιθύμητου.

Στην περίπτωση της Tesla, ωστόσο, οι λόγοι ενδεχομένως να διαφέρουν. Η εταιρεία θέλει να περιορίσει τον ανταγωνισμό που θα προκύψει από τη μεταπώληση ενός Cybertruck. Οι εκτεταμένοι χρόνοι παραδόσεων πρόκειται να ωθήσουν αρκετούς να αγοράσουν το νέο ηλεκτρικό pick-up της εταιρείας ελαφρώς μεταχειρισμένο, αφού εκεί, η αγορά κι η παραλαβή ολοκληρώνονται αμέσως. Όπως είναι λογικό, οι Αμερικανοί δε θα ήθελαν να βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση.

Εκτός αυτού, είναι γνωστό ότι τα EV κι συγκεκριμένα τα μοντέλα της Tesla, τείνουν να χάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου. Μειώνοντας το ενδεχόμενο μεταπώλησης του Cybertruck, κι ολοκληρώνοντας ελάχιστες παραδόσεις τους πρώτους μήνες της εμπορικής του πορείας, η αυτοκινητοβιομηχανία θα καταφέρει να διατηρήσει την αξία του σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

UPDATE:Η συγκεκριμένη ρήτρα στα συμβόλαια αγοράς του νέου Tesla Cybertruck προκάλεσε μεγάλη κουβέντα στους fans της μάρκας και έτσι η εταιρεία αποφάσισε να αποσύρει το σημείο που αναφέρει το πρόστιμο των 50.000 δολαρίων. Ο αναθεωρημένος όρος τονίζει ότι εφόσον η Tesla διαπιστώσει ότι κάποιος κάτοχος προχώρησε στην απόκτηση του Cybertruck προκειμένου να επωφεληθεί από τη μεταπώληση και να βγάλει κέρδος, τότε μπορεί να κάνει μήνυση και να αφήσει τα δικαστήρια να αποφασίσουν ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Παράλληλα, τονίζεται ότι η Tesla έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την παραγγελία του ηλεκτρικού pick-up εφόσον κρίνει ότι ο πελάτης έχει μοναδικό σκοπό να το μεταπωλήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Elon Musk «άδειασε» τον γεμιστήρα ενός όπλου στο Cybertruck κι αυτό έμεινε άθικτο (video)

Tesla: Πάνω από 1,6 εκ. οι προπαραγγελίες του πολυαναμενόμενου Cybertruck

Έρευνα: Ποιο EV περιμένει περισσότερο το αγοραστικό κοινό