Δείτε τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο παρκάρει και κινείται αυτό το Hyundai Ioniq 5 (video)


Το σύστημα e-Corner της Hyundai Mobis, εγκατεστημένο σε ένα Ioniq 5, δίνει τη λύση στα βασικά καθημερινά προβλήματα των οδηγών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 28/4/2023

Πόσες φορές έχει τύχει να βρείτε μια θέση πάρκινγκ που χωράει «ακριβώς» το αυτοκίνητό σας, αλλά δεν υπάρχει χώρος για την απαραίτητη μανούβρα, με αποτέλεσμα να μην την αξιοποιήσετε;

Επιπλέον, θα έχει συμβεί σε ορισμένους από εσάς να συναντήσετε κάποιο απρόσμενο εμπόδιο σε ένα, στενό συνήθως, δρόμο, με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε να κάνετε όπισθεν για αρκετά μέτρα, καθώς δεν υπάρχει ικανός χώρος για επί τόπου αναστροφή.

Πλέον, όλα αυτά γίνονται παιχνιδάκι με το σύστημα e-Corner που έχει αναπτύξει η Hyundai Mobis. Πρόκειται για μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών, που εστιάζει τους πόρους της στην αυτοκινητοβιομηχανία του μέλλοντος και πιο συγκεκριμένα σε λύσεις αυτόνομης οδήγησης, συνδεσιμότητας και ηλεκτροκίνησης.

Το e-Corner παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης CES τον περασμένο Ιανουάριο, έχοντας τοποθετηθεί σε ένα Hyundai Ioniq 5 και έδειξε τις ικανότητές του σε ειδικά διαμορφωμένο, προστατευμένο χώρο. Ωστόσο, πλέον, για πρώτη φορά το συγκεκριμένο πρωτότυπο βγήκε σε δημόσιους δρόμους και έδειξε τους εντυπωσιακούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κινηθεί.

Η βασική λειτουργία του e-Corner στηρίζεται στην ανεξάρτητη λειτουργία κάθε τροχού, ο οποίος μπορεί να περιστρέφεται έως και 90 μοίρες. Ο κάθε τροχός έχει ενσωματωμένο ένα μικρό ηλεκτροκινητήρα και όλα γίνονται με τη βοήθεια συστημάτων brake-by-wire και steer-by-wire αλλά και ειδικής ανάρτησης.

Έτσι είναι εφικτή η πραγματοποίηση 4 διαφορετικών λειτουργιών κίνησης. Η κάθετη κακίνηση σαν τον κάβουρα (Crab Driving) διευκολύνει απίστευτα το παρκάρισμα σε θέση που… ίσα-ίσα χωράει το μήκος του οχήματος.

Το «Zero Turn» δίνει τη δυνατότητα περιστροφής 180 μοιρών για αντιστροφή κατεύθυνσης ή και πλήρους περιστροφής 360 μοιρών γύρω από τον άξονά του.

Το «Pivot Turn» καθιστά εφικτή την επιτόπια στροφή 90 μοιρών, είτε γύρω από τον εμπρός είτε τον πίσω άξονα.

Τέλος, στη διαγώνια κίνηση «Diagonal Driving», όλοι οι τροχοί περιστρέφονται κατά 45 μοίρες, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η προσπέραση άλλου οχήματος και η αλλαγή λωρίδας και προς τις δύο κατευθύνσεις.