Επένδυση «μαμούθ» στην Τουρκία - Κατασκευάζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών της Ευρώπης


Η μονάδα θα βρίσκεται στο Baskent και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2026 με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται στις στις 26 GWh.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FORD
  • 22/2/2023

Η Ford κινείται ολοένα και ταχύτερα προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της, ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2035, εξελίσσοντας συνεχώς τα συστήματα και τις εγκαταστάσεις παραγωγής EV, κι εξαπλώνοντας το πέπλο του μπλε οβάλ σε κάθε ήπειρο. Τώρα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία υπογράφει συμφωνία για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου μπαταριών στην Ευρώπη.

Η εν λόγω μονάδα παραγωγής μπαταριών θα βρίσκεται στο Baskent, κοντά στην Άγκυρα, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η εταιρεία μέσω δελτίου Τύπου. Στο πρότζεκτ θα συνδράμουν τρεις δυνάμεις: Η Ford, η LG Energy Solutions, παρακλάδι της LG που ασχολείται με την κατασκευή μπαταριών, και η τουρκική βιομηχανία Koc Holding.

Σύμφωνα με τις τρεις εταιρείες, η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ η γραμμή παραγωγής θα πάρει μπρος πριν τα τέλη του 2026. Η ετήσια παραγωγή θα ανέρχεται στις 26 GWh, για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, με τη Ford να εκτιμά ότι η χωρητικότητα θα αγγίξει σταδιακά έως και τις 45 GWh.

«Η Ford συνεχίζει να επιταχύνει τα σχέδιά της σχετικά με τα ηλεκτρικά της οχήματα, στοχεύοντας να ηγηθεί της επανάστασης των EV,» είπε η Lisa Drake, αντιπρόεδρος της βιομηχανοποίησης των EV στη Ford. «Μένουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στο στόχο μας, να παράγουμε μπαταρίες στην ίδια περιοχή που κατασκευάζουμε ηλεκτρικά οχήματα.»

Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί έχουν στενές σχέσεις με την Koc Holding, αφού συνεργάζονται για πάνω από 50 χρόνια, μέσω της εξαιρετικά επιτυχημένης κοινοπραξίας Ford Otosan. Όσο για την LG, οι δύο κολοσσοί κινούνται χέρι-χέρι εδώ και 10 χρόνια, με την πιο πρόσφατη σύμπραξή τους να έρχεται μέσω της παροχής μπαταριών από την LG, για την κατασκευή των Mustang Mach-E και E-Transit στο εργοστάσιο της Ford στην Πολωνία.

Με τη σειρά του, ο Youngsoo Kwon, διευθύνων σύμβουλος της LG Energy Solutions, είπε σχετικά: «Η μακροχρόνια σχέση μας με την Ford είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσης των δύο πλευρών να παρέχουμε ασυναγώνιστα προϊόντα και παγκόσμια λειτουργική τεχνογνωσία. Τώρα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Ford και την Koc στην Τουρκία, θα χρησιμοποιήσουμε την κορυφαία τεχνολογία μπαταριών μας για να ενισχύσουμε περαιτέρω τον εξηλεκτρισμό στην Ευρώπη, και κατά συνέπεια τις κινήσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».