Επίσημο: H Ford ετοιμάζει νέο 7θέσιο ηλεκτρικό SUV


Η αποκάλυψη έγινε από τον τον CEO της εταιρείας Jim Farley, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη πρόταση θα έρθει για να καλύψει ένα κενό στη γκάμα της Ford.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/5/2023

Ο Jim Farley, διευθύνων σύμβουλος της Ford, αποκάλυψε ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν, εντάσσοντάς την σε μία αγορά που δεν έχει ιδιαίτερο ανταγωνισμό στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα SUV με τρεις σειρές και 7 θέσεις, το οποίο φυσικά θα έχει ηλεκτρική μονάδα ισχύος.

Η Ford είναι γνωστή για τις ψύχραιμες, σοφές αποφάσεις που παίρνει για την γκάμα της, χτίζοντας ένα επιτυχημένο μέλλον για τα ηλεκτρικά της οχήματα. Η άφιξη του Farley στην εταιρεία έφερε μία πρωτοποριακή ματιά αναφορικά με το ποια και τι είδους μοντέλα πρέπει να αποτελούν μέρος του καταλόγου της Ford. Από μικρά και μη πρακτικά, τα EV της Ford έγιναν «άγρια», με αγωνιστικό χαρακτήρα ή μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο πρακτική χρήση. Η Mustang Mach-E και το F-150 Lightning, του οποίου η άφιξη αναμένεται σύντομα και στην Ευρώπη, είναι πλέον σημαντικοί πυλώνες για την εξέλιξη και τη δυναμική του κατασκευαστή.

Ακόμη κι ο «στρατηγός» του αντίπαλου στρατοπέδου, Elon Musk, έπλεξε το εγκώμιο του Farley και της Ford, λέγοντας ότι η Ford -όπως κι η Tesla- δεν έχει χρεοκοπήσει ποτέ στην ιστορία της, κι αυτό έγκειται στις σωστές αποφάσεις που παίρνει για τα μοντέλα της. «Πιστεύω ότι η ευρύτερη στρατηγική της Ford για τα EV είναι πολύ έξυπνη. Το ηλεκτρικό F-150 Lightning έχει μεγάλη ζήτηση,» είπε ο Musk σχετικά.

Φυσικά, συνεχίζουν να υπάρχουν κατηγορίες οχημάτων οι οποίες δεν έχουν κατακτηθεί ακόμα από τον ηλεκτρισμό. Η εξάπλωση μιας εταιρείας σε ολοένα και περισσότερες κατηγορίες και αγορές πριν από τους αντιπάλους, σημαίνει κέρδος, όμως οι επιλογές είναι πολλές κι η στρατηγική πρέπει να είναι συγκεκριμένη.

Ο Farley, μιλώντας στο βρετανικό μέσο Autocar, εξήγησε ότι ήδη κυκλοφορούν αρκετές επιλογές στην κατηγορία των ηλεκτρικών SUV με δύο σειρές, και μάλιστα πρόκειται να υπάρξουν ακόμα περισσότερες στα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικά, η Ford εκτιμά ότι μέχρι το 2025, η αγορά θα «φιλοξενεί» τουλάχιστον 45 ηλεκτρικά SUV με δύο σειρές. Με τόσες πολλές επιλογές, είναι σχεδόν δεδομένο ότι οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δε θα δουν μεγάλη επιτυχία κι υψηλά κέρδη στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Για τον Αμερικανό CEO, ο στόχος είναι η Ford να προσελκύσει νέους πελάτες μέσω της γκάμας της. Σημείωσε μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς που αγόρασαν το F-150 Lightning δεν είχαν ξαναγοράσει κάποιο παρόμοιο μοντέλο. Θεωρεί ότι το ίδιο θα συμβεί και με το νέο ηλεκτρικό SUV με τρεις σειρές που ετοιμάζει η Ford.

Δυστυχώς η δημιουργία ενός τέτοιου πρότζεκτ θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για την εταιρεία, και δεν αναμένεται να φέρει κέρδος, τουλάχιστον όχι στην αρχή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ford, τα EV της θα δουν 8% κέρδος έως το 2026, κάτι που θα οφείλεται εν μέρει στη νέα πλατφόρμα των Αμερικανών. Ο CEO κατέληξε: «Έχουμε ανασχεδιάσει όλες μας τις πλατφόρμες, έχουμε αλλάξει τελείως τη μηχανική πίσω από αυτές. Το τελικό προϊόν θα είναι ένα όχημα με το μισό κόστος παραγωγής και δραστική απλότητα.»