H Aehra θέλει να «κοντράρει» την BMW iX με το νέο της SUV (photos)


Έχοντας ιδρυθεί πριν από μόλις 4 μήνες, η ιταλική start-up σκοπεύει να αλλάξει τα δεδομένα στην κατηγορία των ηλεκτρικών SUV!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: AEHRA
  • 22/9/2022

Με ιστορία μόλις 4 μηνών(!), η Aehra, μια ιταλική start-up εταιρία «ultra premium» ηλεκτρικών αυτοκινήτων με έδρα το Μιλάνο, έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες teaser φωτογραφίες από το πρώτο της EV SUV.

Το όνομά του και ο πλήρης σχεδιασμός του θα γίνουν γνωστά τον Οκτώβριο, όταν και θα παρουσιαστεί επίσημα στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, από τις πρώτες εικόνες, μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα όχημα που διαφοροποιείται εντελώς από οποιοδήποτε αντίστοιχο της κατηγορίας και θα κληθεί να «χτυπήσει» την BMW iX.

Το SUV της Aehra έχει εντυπωσιακά χαμηλό μπροστινό τμήμα, ευρύχωρη καμπίνα και βελτιστοποιημένη αεροδυναμική γραμμή. Σύμφωνα με το Autocar, η ομάδα σχεδιασμού του αποτελείται από τους πρώην σχεδιαστές της Lamborghini, Filippo Perini, Alessandro Salvagnin και Alessandro Serra, καθώς και τον εξωτερικό σχεδιαστή της Italdesign, Marco Quamori.

«Η Aehra ιδρύθηκε με όραμα να ξεκλειδώσει την πλήρη δυναμική σχεδιασμού που προσφέρει η τεχνολογία αιχμής της πλατφόρμας EV, με τρόπο που δεν έχει προηγουμένως συμβεί», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού, Filippo Perini και πρόσθεσε: «Το πρώτο μοντέλο SUV της Aehra συνθέτει άψογα την απαράμιλλη κομψότητα της ιταλικής σχεδίασης με κορυφαία μηχανολογία και τα καλύτερα υλικά παγκοσμίως, για να προσφέρει μια ξεκάθαρη αλλαγή στη μέχρι τώρα εμπειρία του πελάτη».

Το «χτύπημα» της Aehra στην παγκόσμια αγορά θα είναι, μάλιστα, διπλό, καθώς τον Φεβρουάριο του 2023 θα παρουσιάσει και ένα sedan! Αμφότερα αισιοδοξεί ότι είναι σε θέση να αρχίσει να τα παραδίδει στους ενδιαφερόμενους το 2025.

«Η αποκάλυψη των πρώτων εικόνων του πρώτου μοντέλου Aehra, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ίδρυση της εταιρείας, πιστοποιεί ότι παραμένουμε σταθερά σε καλό δρόμο με τη φιλόδοξη στρατηγική μας να μεταμορφώσουμε το οικοσύστημα κινητικότητας EV με οχήματα φορτισμένα με συναισθηματική σχεδίαση και εμποτισμένα με ανώτερη αεροδυναμική απόδοση. Πλέον ανυπομονούμε να αποκαλύψουμε την πλήρη σχεδίαση και το όνομα του οχήματος τον Οκτώβριο», δήλωσε ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του brand, Hazim Nada.

Βασιζόμενη σε σημαντική ιδιωτική χρηματοδότηση, η Aehra υποστηρίζει ότι «έχει δημιουργήσει έναν σαφή οδικό χάρτη για να προσφέρει το μοναδικό, μετασχηματιστικό επιχειρηματικό της μοντέλο». Ένα στρατηγικό μοντέλο σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει για βασικές αγορές το 2025, συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Κίνας και των κρατών του Κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Autocar, τόσο το SUV όσο και το sedan που θα ακολουθήσει, θα εφοδιάζονται με μία συγκεκριμένη μπαταρία, που θα προσφέρει αυτονομία 800 km! Θα τροφοδοτεί τρεις ηλεκτροκινητήρες, έναν τοποθετημένο στον μπροστινό άξονα και δύο στον πίσω.

Η απόδοση του κινητήριου συνόλου δεν έχει γίνει γνωστή. Ωστόσο ο Nada είχε ξεκαθαρίσει κατά την παρουσίαση της εταιρίας ότι θα είναι αρκετά καλή. «Δεν στοχεύουμε σε χιλιάδες PS, αλλά εξακολουθούμε να στοχεύουμε σε εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις, οι οποίες θα συνδυαστούν με τη δυναμική του οχήματος που θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας. Σίγουρα θα έχουμε αρκετά καλή απόδοση, αλλά δεν σκοπεύουμε να είμαστε στην κατηγορία των hypercars».

Ξεκαθάρισε ότι τα δύο αυτοκίνητα θα έχουν ιταλική φινέτσα, ευρύχωρο εσωτερικό και, το κυριότερο, θα είναι εντελώς διαφορετικά από τα υπάρχοντα EV, τα οποία «έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που είναι υπερβολικά ‘εξαρτημένα’ από τα παραδοσιακά αυτοκίνητα με ΜΕΚ».

Αναμένεται το SUV να είναι λίγο μακρύτερο από το Audi E-tron και το sedan παρόμοιο με το Tesla Model S. Η Aehra σχεδιάζει να παράγει έως και 25.000 μονάδες από κάθε μοντέλο ετησίως, με τις τιμές τους να εκτιμάται ότι θα φτάνουν τις 180.000 € για το SUV και τις 160.000 € για το sedan.