Η CATL υπόσχεται μπαταρίες και η Mercedes... γιορτάζει!


Ο κινέζικος κολοσσός ανακοίνωσε την κατασκευή υπερσύγχρονου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών στην Ουγγαρία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: MERCEDES
  • 15/8/2022

Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες οδεύουν ολοταχώς προς την ηλεκτροκίνηση. Ορισμένες, μάλιστα, έχουν θέσει ως στόχο τον πλήρη εξηλεκτρισμό του στόλου τους μέχρι το 2030. Μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε αυτό το πλάνο είναι η ύπαρξη των κατάλληλων μπαταριών, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και χωρητικότητας.

Τον Μάρτιο του 2022, η Mercedes είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα ενώσει τις δυνάμεις της με τη Stellantis και τη Saft για να δημιουργήσουν την κοινοπραξία ACC και να την καταστήσουν έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή στην κατασκευή μπαταριών με παγκόσμιες φιλοδοξίες. Ανάλογες δράσεις ετοιμάζει και η Tesla, αλλά πλέον θα υπάρχει δεδομένα και η βοήθεια από την Κίνα.

Η κινεζική CATL σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία, καθώς ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο ετοιμάζεται να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Υποστήριξε ότι η κατασκευή του εργοστασίου ισχύος 100 GWh (γιγαβατώρες) στην πόλη Ντέμπρετσεν της ανατολικής Ουγγαρίας, που θα είναι η μεγαλύτερη επένδυσή της στο εξωτερικό, θα ξεκινήσει φέτος μετά τη λήψη εγκρίσεων και δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 64 μήνες.

Με την ολοκλήρωσή του, θα αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο κυψελών μπαταριών στην Ευρώπη και το δεύτερο εργοστάσιο της CATL στην ευρύτερη περιοχή – διαθέτει άλλο ένα στη Γερμανία - κατασκευάζοντας μπαταρίες για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mercedes-Benz, η BMW, η Stellantis και η Volkswagen.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εργοστάσιό μας στο Ντέμπρετσεν θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε καλύτερα στους Ευρωπαίους πελάτες μας και να επιταχύνουμε τη μετάβαση της Ευρώπης προς την ηλεκτροκίνηση», δήλωσε ο Δρ Robin Zeng, ιδρυτής και πρόεδρος της CATL. Και πρόσθεσε: «Το εργοστάσιο στην Ουγγαρία θα είναι ένα τεράστιο άλμα στην παγκόσμια επέκταση της CATL και επίσης ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας να συνεισφέρουμε εξαιρετικά στην ενίσχυση της πράσινης ενέργειας για την ανθρωπότητα».

Η Mercedes έσπευσε ήδη να «γιορτάσει» το γεγονός, με δική της ξεχωριστή ανακοίνωση, την ώρα που η BMW αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ VW και Stellantis δεν απάντησαν στη σχετική προσέγγιση που τους έγινε από το Reuters.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι θα είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα προμηθευτεί μπαταρίες από το νέο εργοστάσιο της CATL, επισημαίνοντας ότι έχει κάνει τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία! «Το νέο υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό εργοστάσιο CATL στην Ουγγαρία είναι άλλο ένα ορόσημο για την επέκταση της παραγωγής μας EV μαζί με τους βασικούς μας συνεργάτες», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mercedes-Benz, Markus Schaefer.

Τον Ιούλιο του 2021 η γερμανική εταιρία είχε ανακοινώσει ότι θα είναι έτοιμη να γίνει πλήρως ηλεκτρική μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανάλογα με το πότε θα το επιτρέψουν τα δεδομένα του κλάδου. Για να πετύχει το στόχο της, χρειάζεται συνολική χωρητικότητα παραγωγής μπαταριών πάνω από 200 Gigawatt μέχρι το 2030. Για το λόγο αυτό προγραμματίζει να κατασκευάσει, μαζί με συνεργάτες, οκτώ εργοστάσια κυψελών μπαταρίας παγκοσμίως, τέσσερα εκ των οποίων θα είναι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reuters, η CATL προωθεί σχέδια και για παραγωγή μπαταριών στη Βόρεια Αμερική έως το 2026, προκειμένου να εξυπηρετήσει πελάτες όπως η Ford Motor, παρά τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, η CATL έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να προμηθεύει κυλινδρικές κυψέλες στην BMW από το 2025 για τη νέα της σειρά ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: Reuters, Mercedes