Η Opel αλλάζει... επίπεδο σχεδίασης και το Experimental δείχνει τον δρόμο (photos)


Το ηλεκτρικό crossover διαθέτει αναδιπλούμενο τιμόνι, τεχνολογία steer-by-wire και ενεργά αεροδυναμικά πτερύγια - Απουσιάζουν οι συμβατικές οθόνες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 9/8/2023

Αρκετά νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν - μιας και η παγκόσμια πρεμιέρα του ήταν γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί στην Έκθεση IAA Mobility του Μονάχου (5-10 Σεπτεμβρίου) - η Opel προχώρησε στην αποκάλυψη του Opel Experimental, του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού, concept car της, που δίνει ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της μάρκας.

Το Experimental concept ενσωματώνει το επόμενο κεφάλαιο της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της εταιρείας και δείχνει το δρόμο για τα μελλοντικά μοντέλα της, τόσο σε επίπεδο design, όσο και τεχνολογικά. Τα βασικά χαρακτηριστικά του crossover περιλαμβάνουν το υπερσύγχρονο εξωτερικό σχεδιασμό, τα προηγμένα χαρακτηριστικά αεροδυναμικής απόδοσης, το ευρύχωρο, φωτεινό εσωτερικό με ελαφριά καθίσματα και το head-up display επόμενου επιπέδου.

«Το Opel Experimental δίνει μια προοπτική για τα επερχόμενα μοντέλα και τεχνολογίες, για τη μελλοντική σχεδίαση, ακόμη και για μια νέα εποχή και το μέλλον της μάρκας. Αυτό το εκπληκτικό πρωτότυπο αυτοκίνητο αντιπροσωπεύει ένα καθοδηγητικό φως και αναδεικνύει για άλλη μια φορά το πρωτοποριακό πνεύμα της Opel», δήλωσε ο CEO του brand, Florian Huettl.

«Το νέο μας Opel Experimental δίνει μια πιο ακραία ερμηνεία της σχεδιαστικής μας φιλοσοφίας Bold and Pure. Δίνει μορφή στο όραμά μας για το μέλλον. Πολλά από τα στοιχεία της σχεδίασής του και η νοοτροπία πίσω από αυτή θα είναι ορατά σε μελλοντικά οχήματα παραγωγής. Η εξωτερική σχεδίαση εξασφαλίζει βελτιστοποιημένη αεροδυναμική απόδοση σε συνδυασμό με μια εκπληκτική σιλουέτα, ενώ το εσωτερικό προσφέρει μια καθηλωτική και συναισθηματική εμπειρία χρήστη», πρόσθεσε ο Mark Adams, Αντιπρόεδρος Σχεδίασης.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά στοιχεία στη «σιλουέτα» του Experimental είναι η απουσία χρωμίου. Αντίθετα, η προσθήκη εξωτερικού φωτισμού και τα έντονα γραφικά με αντίθεση προσθέτουν προσωπικότητα και κομψότητα στις ήδη εντυπωσιακές αναλογίες. Σύμφωνα με την Opel, το ηλεκτρικό crossover βασίζεται σε μια υπερσύγχρονη αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα της Stellantis και θα διαθέτει τετρακίνηση. Αν και δεν κατονομάζεται, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για την STLA Medium.

Στο μπροστινό μέρος, το νέο φωτιζόμενο Opel Blitz βρίσκεται στο κέντρο του χαρακτηριστικού Opel Compass, του κατευθυντήριου στοιχείου της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Opel. Συνοδεύεται από τον επιμήκη φωτισμό σχήματος φτερού στον οριζόντιο άξονα, ενώ η φωτεινή κεντρική πτυχή προσθέτει περαιτέρω δυναμισμό. Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η επόμενη γενιά 4D Opel Vizor. Η επιπλέον διάσταση στη χαρακτηριστική μάσκα αντανακλά την προσθήκη των προηγμένων τεχνολογιών «όρασης», συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων, των συστημάτων lidar, ραντάρ και κάμερας.

Στο πίσω μέρος το σχήμα της «πυξίδας» δημιουργείται από το χαρακτηριστικό φως πέδησης, τα φωτιστικά σώματα κορυφαίας τεχνολογίας φωτισμού και την εξελιγμένη γυάλινη διαφάνεια. Αυτό συνδυάζεται με έντονα γράμματα Opel - αντί για το έμβλημα του Κεραυνού. Οι πλαϊνοί καθρέπτες έχουν αντικατασταθεί από πλήρως ενσωματωμένες κάμερες 180 μοιρών στις κολόνες C, ενώ οι μυώδεις καμπύλες στους θόλους των τροχών τονίζουν τη δυναμική εμφάνιση.

Το Opel Experimental concept EV δε διαθέτει πίσω πόρτες, ενώ ένα ριζοσπαστικό στοιχείο της σχεδίασής του είναι τα ενεργά αεροδυναμικά πτερύγια, που ενισχύουν την αεροδυναμική του απόδοση, σε συνεργασία με το διαχύτη στο πίσω μέρος. Όσο για τα ελαστικά, κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένο καουτσούκ, σε συνεργασία με την Goodyear και τοποθετούνται σε τροχούς Ronal 3 ζωνών, με χαρακτηριστικά που βελτιώνουν περαιτέρω την αεροδυναμική.

Ενώ οι εξωτερικές διαστάσεις το τοποθετούν στην compact κατηγορία (C-segment), η Opel αναφέρει ότι το ευρύχωρο εσωτερικό του παραπέμπει σε όχημα της κατηγορίας D. Σε αυτό συμβάλλουν μια σειρά από επιλογές που απελευθερώνουν χώρο («detox»), όπως το τιμόνι που διπλώνει απρόσκοπτα, όταν δεν χρειάζεται, από τη στιγμή που το Experimental διαθέτει τεχνολογία steer-by-wire, με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους λόγω της απουσίας των μηχανικών εξαρτημάτων του συστήματος διεύθυνσης.

Τα καθίσματα είναι ελαφριά και προσαρμοζόμενα και συνδυάζουν μια λιτή αλλά ανθεκτική δομή με υφάσματα τεχνολογίας 3D mesh. Ο οδηγός μπορεί να εξατομικεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις ανάγκες του στο Tech Bridge, μια νέα ερμηνεία του ήδη γνωστού Pure Panel.

Αντί για συμβατικές οθόνες, οι πληροφορίες παρουσιάζονται χρησιμοποιώντας τεχνολογία επαυξημένης προβολής που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη και φυσικό έλεγχο φωνής. Το αιωρούμενο, διαφανές Pure Pad βρίσκεται μπροστά από το υποβραχιόνιο. Μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού, επιτρέποντας έτσι την άμεση πρόσβαση στα χειριστήρια που χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

Ενώ το Opel Experimental ενσωματώνει τους τρεις πυλώνες της μάρκας της Opel – Detox, Modern German, Greennovation – προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας τη συναισθηματική προσέγγιση της μάρκας για τη βιώσιμη μετακίνηση. Τα ηλεκτροχρωμικά υφάσματα βυθίζουν τους επιβάτες σε ατμοσφαιρικό φως, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον ευεξίας. Επιπλέον, τα ενεργά υφάσματα μπορούν να ενισχύσουν τις διάφορες λειτουργίες. Για παράδειγμα, όταν ένα όχημα εισέρχεται στο τυφλό σημείο, εμφανίζεται μια προειδοποίηση στο αντίστοιχο ένθετο της πόρτας, καθώς και στο head-up display, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επιβάτες, αλλά και τα λοιπά διερχόμενα οχήματα.

Όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, το εντυπωσιακό crossover θα εκτεθεί στην IAA Mobility του Μονάχου, από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 και έτσι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να το δουν από κοντά.