Η Pininfarina B95 είναι το απόλυτο ηλεκτρικό speedster hypercar με 1.900 PS (video-photos)


Εντυπωσιακή σχεδίαση, με aero screens εμπνευσμένα από vintage μαχητικά αεροσκάφη και τιμή… που ζαλίζει!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 18/8/2023

Με οδηγό τις μοναδικές δημιουργίες του παρελθόντος και θέλοντας να χαράξει το δρόμο του μέλλοντος, η Automobili Pininfarina παρουσίασε στο Monterey Car Week το νέο της, εντυπωσιακό δημιούργημα, την B95.

Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρικό hypercar barchetta στον κόσμο, όπως η εταιρεία υπερήφανα αναφέρει, με άλλα λόγια το πρώτο ηλεκτρικό hypercar speedster. Το B στο όνομά του παραπέμπει στο Barchetta, ενώ το 95 είναι μια αναφορά στην επερχόμενη 95η επέτειο της Pininfarina SpA, το 2025.

Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία; Επειδή τότε έχει προγραμματιστεί η κατασκευή και οι παραδόσεις των μόλις 10 αντιγράφων που θα παραχθούν.

Άπαντα θα είναι εξατομικευμένα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου κανένα να μη μοιάζει ακριβώς με οποιοδήποτε άλλο. Άλλωστε, με τιμή 4,4 εκατ. ευρώ, είναι βέβαιο ότι όποιος έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να αποκτήσει ένα αντίγραφο, θα θέλει να το κάνει ξεχωριστό.

Σε σχέση με την Battista, η B95 δείχνει να είναι πιο «απλή» εξωτερικά, σαφώς επηρεασμένη σχεδιαστικά από το πρόσφατα αποκαλυφθέν PURA Vision Concept. Στο εμπρός τμήμα ξεχωρίζει ο προβεβλημένος διαχωριστής, οι λεπτοί προβολείς LED, τοποθετημένοι στη μάσκα η οποία ξεκινά από χαμηλά και «ρέει» σταδιακά προς τα πάνω, προς τα έντονα εμπρός φτερά.

Η απουσία παρμπρίζ είναι εμφανής, ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει είναι η ύπαρξη δύο ανεξάρτητων aero screens για οδηγό και συνοδηγό. Αντλούν την έμπνευσή τους από vintage μαχητικά αεροπλάνα και είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες, με αποτέλεσμα να μπορούν να ανυψωθούν αλλά και να χαμηλώσουν, παρέχοντας και ένα είδος προστασίας. Η κατασκευή τους είναι από διαφανές polycarbonate, με στηρίγματα αλουμινίου.

Η συνολική σχεδίαση της B95 είναι δυναμική, με τους μυώδεις θόλους των τροχών και τις πολλές πινελιές από ανθρακονήματα. Το ηλεκτρικό speedster πατά σε σφυρήλατες ζάντες 20 ιντσών εμπρός και 21 πίσω, βαμμένες σε μαύρο ματ χρώμα.

Το εκθεσιακό μοντέλο είναι βαμμένο κατά βάση σε γκρι απόχρωση, γνωστή ως Bronzo Superga, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις κίτρινες πινελιές Giallo Arneis εμπρός και σε διάφορα άλλα σημεία, όπως οι δαγκάνες των φρένων.

Η Automobili Pininfarina έχει εξασφαλίσει ότι και το εσωτερικό της B95 είναι εξίσου «ιδιαίτερο» με το εξωτερικό. Το ανάγλυφο ταμπλό από ανθρακονήματα έχει σχήμα κυματιστής αεροδυναμικής πτέρυγας, διακοσμημένο με πολυτελές, βιώσιμο, δέρμα. Το δερμάτινο φινίρισμα συνεχίζεται και στα καθίσματα, ενώ τα προσκέφαλα διαθέτουν ασπόμαυρα στοιχεία.

Όπως προαναφέρθηκε, οι δυνατότητες εξατομίκευσης θα είναι αμέτρητες και περιλαμβάνουν ακόμα και μία πλάκα από αλουμινίου με χάραξη λέιζερ, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στις εξωτερικές άκρες και των δύο θυρών και θα είναι εύκολα ορατή τόσο μπαίνοντας, όσο και βγαίνοντας από την B95.

Από μηχανολογικής πλευράς, δεν υπάρχει κάτι καινούριο, καθώς η B95 «δανείζεται» τα στοιχεία της Battista: Τέσσερις ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 1.900 PS, με ροπή 2.300 Nm και μια μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 120 kWh που υποστηρίζει φόρτιση συνεχούς ρεύματος 270 kW και χρειάζεται 25 λεπτά για να φτάσει από το 20% στο 80%.

Όσο για τις επιδόσεις; Για τα 0-96 km/h ανακοινώθηκε ότι χρειάζονται λιγότερα από 2,0 sec. ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 300 km/h.