Monterey Car Week: Τα μοντέλα που θα κάνουν πρεμιέρα στη μεγάλη γιορτή της Καλιφόρνια


Για ακόμα μια χρονιά το Monterey της Καλιφόρνια υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες στο πλαίσιο του ιστορικού auto show. Δείτε ποια μοντέλα θα κάνουν ντεμπούτο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 10/8/2023

Το Monterey είναι μια πόλη όχι πολύ μακριά από το San Jose και το San Francisco, στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Όσοι ασχολούνται με το αυτοκίνητο, γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για μια περιοχή με βαριά αυτοκινητιστική ιστορία, η οποία κρατά από τα μέσα του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν στη δεκαετία του ’50, όταν μια ομάδα από fans της ταχύτητας αποφάσισε να διοργανώσει έναν αγώνα στην περιοχή Pebble Beach, εκμεταλλευόμενη τους στενούς, φιδωτούς δρόμους της. Γνωρίζοντας όμως ότι ένας μεμονωμένος αγώνας δε θα τραβούσε τα βλέμματα πολλών επισκεπτών, τον ενσωμάτωσαν σε ένα μεγαλύτερο event, ονόματι Pebble Beach Concours d’Elegance, το οποίο ήταν στην ουσία του μια έκθεση και παρέλαση αυτοκινήτων.

Και πράγματι, η κίνηση αυτή αποδείχτηκε χρυσός για την περιοχή. αφού συνδέθηκε πολύ γρήγορα με την αυτοκίνηση και τους αγώνες κι η προσέλευση των επισκεπτών έφερνε σημαντικά έσοδα στην περιοχή. Δυστυχώς, μετά από σχεδόν μια δεκαετία επιτυχιών, ένα δυστύχημα σήμανε το τέλος του αγώνα το 1956.

Παρόλο που οι διοργανωτές τερμάτισαν διά παντός τη διεξαγωγή του αγώνα, η έκθεση του Pebble Beach Concours d’Elegance συνεχίστηκε. Η δημοφιλία της διοργάνωσης συνέχισε να αυξάνεται, όπως και κι η διάρκειά της που από τις 1-2 ημέρες των πρώτων ετών έφτασε τη μία ολόκληρη εβδομάδα.

Αυτό συνεχίζει να είναι και το κυρίως θέαμα του Monterey Car Week, το οποίο όμως έχει πολλές παραπάνω διαστάσεις. Μία από τις δύο σημαντικότερες κατηγορίες εκδηλώσεων που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει είναι οι πρεμιέρες καινούργιων μοντέλων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η οποία φέτος θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 20 Αυγούστου. Πάμε να δούμε τις πιο σημαντικές της φετινής εκδήλωσης.

Acura ZDX

Η Acura ετοιμάζεται να αποκαλύψει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα στην ιστορία της. Το Acura ZDX θα είναι όχι μόνο το πρώτο EV της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και το ταχύτερο και ισχυρότερο SUV που έχει κατασκευάσει ποτέ, ξεπερνώντας μέχρι και τα 500 PS ισχύος.

Δύο εκδόσεις του μοντέλου θα είναι διαθέσιμες: η βασική κι η Type S, η οποία θα αποτελεί την υψηλών επιδόσεων εκδοχή του οχήματος. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το ZDX θα φέρει έξυπνα τεχνολογικά συστήματα στον βασικό του εξοπλισμό, ενώ θα είναι προικισμένο με τις πιο πρόσφατες εφαρμογές της Google.

Όσο για τον σχεδιασμό του, έχει τη χαρακτηριστική πεντάγωνη γρίλια σε σχήμα διαμαντιού της Acura, ενώ όλα δείχνουν ότι το Precision EV Concept, που παρουσιάστηκε από την εταιρεία στο Monterey Car Week του περασμένου έτους, υπήρξε ξεκάθαρη έμπνευση για το νέο μοντέλο. Όλα θα αποκαλυφθούν στις 17 Αυγούστου.

Aston Martin 'New Model'

Η Aston Martin έχει μια μακρόχρονη ιστορία αγάπης με το Monterey Car Week. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία πολλάκις έχει αξιοποιήσει τη γιορτή του αυτοκίνητου στη δυτική ακτή, προκειμένου να παρουσιάσει μερικά από τα πιο εξωφρενικά και πολυτελή της μοντέλα.

Τώρα, η εταιρεία από το Gaydon του Ην. Βασιλείου πρόκειται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ με την DBX707, την DB12 κι ένα ακόμη, μυστηριώδες όχημα που θα παρουσιάσει στις 18 Αυγούστου.

Πριν λίγο καιρό, η Aston Martin τράβηξε το κάλυμμα από ένα πολύ περιορισμένης κυκλοφορίας μοντέλο, ονόματι Valour. Πολλοί εικάζουν ότι το επερχόμενο δημιούργημα της βρετανικής εταιρείας θα είναι κάτι εξίσου ιδιαίτερο, ενώ είναι πιθανό το νέο μοντέλο να είναι η DB12 Volante, η οποία εθεάθη πριν λίγο καιρό να κάνει δοκιμές τον περασμένο Μάιο.

Hennessey Venom F5 Revolution Roadster

Λίγους μήνες μετά την παρουσίαση του Venom F5 Revolution, η Hennessey αποφάσισε να χαρίσει στο μοντέλο και μια Roadster έκδοση, όπως του αρμόζει. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν λίγες μέρες πριν το επίσημο ντεμπούτο του μοντέλου στις 18 Αυγούστου, με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να κάνει λόγο για ένα σημαντικά βελτιωμένο μοντέλο, ως προς την αεροδυναμική του.

Infiniti QX Monograph Concept

Η Infiniti καταφτάνει στην Καλιφόρνια με ένα νέο concept car, το οποίο θα διαμορφώσει, σύμφωνα με την ίδια, την γκάμα της για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για το QX Monograph, ένα μοντέλο με έντονες αναλογίες καικαι αιχμηρό σχεδιασμό.

Η μοναδική φωτογραφία-teaser που έχει δημοσιευτεί από την εταιρεία σχετικά με το νέο concept car δείχνει τη γρίλια του οχήματος και το νέο τρισδιάστατο λογότυπο της Infiniti, το οποίο αποκάλυψε νωρίτερα μέσα στο έτος, ανανεώνοντας την εμφάνισή της.

Το QX Monograph αναμένεται να αποτελέσει έμπνευση για τα επόμενα μοντέλα της εταιρείας, όπως για παράδειγμα το QX80, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία εξέλιξης. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 17 Αυγούστου στο Pebble Beach Concours d’Elegance.

Lamborghini EV Concept

Όλοι γνωρίζουν ότι η Lamborghini ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ηλεκτρισμό στην γκάμα της. Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας θα έρθει το 2028, όμως όλα δείχνουν ότι οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να μάς δώσουν μια πρώτη γεύση των όσων έρχονται.

Ερχόμενη στο Monterey Car Week, η αυτοκινητοβιομηχανία από τη Sant’Agata Bolognese θα παρουσιάσει στις 18 Αυγούστου ένα αμιγώς ηλεκτρικό concept car, το οποίο θα αποτελέσει τον πρόγονο του πρώτου της EV.

Maserati MCXtrema

Η Maserati είναι γνωστή για τα πολυτελή, ταχύτατα και πανίσχυρα μοντέλα της, τα οποία είναι πανέτοιμα για την πίστα, χωρίς να αποχωρίζονται την κομψότητα και την ιταλική φινέτσα τους. Γι ακόμα μια φορά, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη να αποκαλύψει ένα πολύ ιδιαίτερο δημιούργημα, το οποίο είχε λάβει την κωδική ονομασία Project24.

Το μοντέλο τελικά θα ονομαστεί Maserati MCXtrema και πρόκειται για ένα αγωνιστικό όχημα αποκλειστικά για την πίστα, βασισμένο στην εμβληματική MC20 και «κουβαλά» 740 PS, δηλαδή 120 PS περισσότερα από αυτά που βρίσκουμε στην έκδοση παραγωγής της MC20. Θα κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στις 18 Αυγούστου στο The Quail, ενώ μόλις 62 παραδείγματα θα κατασκευαστούν.

Pininfarina Pura Vision Concept

Πριν λίγες μέρες, η Pininfarina τράβηξε το κάλυμμα από το Pura Vision Concept, αποκαλύπτοντας τη δική της πρόταση για την κατηγορία LUV (Luxury Utility Vehicle), το οποίο θα αποτελέσει το μέλλον της στην εποχή της πρωτοπορίας και της ηλεκτρικής πολυτέλειας.

Παρά το μεγάλο του μέγεθος, διατηρεί τον κομψό και πρωτοποριακό του σχεδιασμό, χαρακτηριστικά που άλλωστε είναι μέρος της κληρονομιάς της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας εδώ και δεκαετίες.

Ο οίκος δεν έκανε γνωστή την ακριβή ημερομηνία του επίσημου ντεμπούτου του ηλεκτρικού concept car, όμως αναμένεται να γίνει κάποια από τις τελευταίες μέρες του Monterey Car Week, δηλαδή από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου.

Zenvo Aurora

Εδώ κι αρκετό καιρό, η Zenvo έχει επιβεβαιώσει τον ερχομό ενός νέου, υβριδικού hypercar που θα έχει ισχύ περισσότερο από 1.800 PS. Τώρα, ήρθε η ώρα αυτό να γίνει πραγματικότητα, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία από τη Δανία βρίσκεται ένα βήμα πριν κάνει τα αποκαλυπτήρια του νέου της υπεροχήματος στο Monterey Car Week στις 18 Αυγούστου.

Το όνομα του μοντέλου έχει εμπνευστεί από το Βόρειο Σέλας, κι είναι ήδη γνωστό ότι το πανίσχυρο hypercar θα φέρει έναν twin-turbo κινητήρα V12 χωρητικότητας 6,0 L, με δύο εκδόσεις του μοντέλου να είναι διαθέσιμες. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση Tur θα είναι ένα grand tourer για το δρόμο, του οποίου η τελική ταχύτητα θα ξεπερνά τα 400 km/h, ενώ η έκδοση Agil θα έχει επιρροές από την πίστα, με πιο «επιθετικό» σχεδιασμό.