Η Tesla δέχεται πυρά για την ονομασία «Autopilot» – Πού εντοπίζεται το πρόβλημα


Ο Γραμματέας Μεταφορών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την ονομασία του συστήματος αυτόνομης οδήγησης της Tesla, σημειώνοντας τις ενστάσεις του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/3/2023

Ο Γραμματέας Μεταφορών των ΗΠΑ, Pete Buttigieg, εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό του σχετικά με την ονομασία του Autopilot της Tesla, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει λογική. Το σχόλιο ήρθε μετά από μία σειρά θετικών παρατηρήσεων αναφορικά με τη μηδενικών-ρύπων στρατηγική της Tesla.

«Δε θα αποκαλούσα κάτι 'Autopilot' αν το εγχειρίδιο χρήσης αναφέρει ότι πρέπει να διατηρείς τα χέρια σου πάνω στο τιμόνι και τα μάτια στο δρόμο όλη την ώρα,» είπε ο Buttigieg σε μία συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αυτό δε σημαίνει κάτι για την έρευνα της NHTSA, απλά θεωρώ ότι σε επίπεδο κοινής λογικής, αυτή η ονομασία είναι κάπως ανησυχητική».

Προηγουμένως, ο Buttigieg επαίνεσε την Tesla για τον καθοριστικό ρόλο που έχει διατελέσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης στον ηλεκτρισμό και τα μη-ρυπογόνα οχήματα. «Έχουν κάνει σίγουρα εξαιρετική δουλειά και έχουν βελτιώσει τη χώρα με την ταχύτατη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ έχουν προσφέρει μία βάση, την οποία πολλοί από τους ανταγωνιστές τους δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν,» είπε.

«Προσπαθώ πραγματικά να αντιδρώ και να κρίνω αμερόληπτα. Όταν κάνουν το σωστό, θα το ανυψώσουμε, κι όταν δεν το κάνουν, ή όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ως ρυθμιστικός φορέας, θα είμαστε εκεί για να εξασφαλίσουμε ότι το κοινό βρίσκεται σε καλά χέρια,» εξήγησε. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι η NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στην ονομασία του συστήματος της Tesla, ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Αντιθέτως, το Τμήμα Δικαιοσύνης μπορεί και μάλιστα ακολουθεί τη «σκιά» της Tesla εδώ και περίπου ένα χρόνο, καθώς διερευνά τις ονομασίες που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία. Πριν περίπου ένα μήνα, οι αρμόδιοι ενημέρωσαν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη: «Σύμφωνα με τα πρακτορεία της Κυβέρνησης, δεν έχει προκύψει κάποια παρανομία μέχρι στιγμής».

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα , ή ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η απόφαση της NHTSA σχετικά με τις πιθανές αστοχίες του Autopilot. Συνολικά, το διάσημο σύστημα αυτόνομης οδήγησης φαίνεται να περνά από ένα εξαιρετικά λεπτό «κόσκινο».