Μια σύγχρονη και αμιγώς ηλεκτροκίνητη BMW 1602 (Video)


Η δημιουργία μιας ηλεκτροκίνητης BMW 1602 στην εποχή μας είναι το όνειρο του David Obendorfer, ο οποίος σχεδίασε το αυτοκίνητο βασιζόμενος στο παρελθόν αλλά με σύγχρονη εικαστική αντίληψη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: WWW.DAVIDOBENDORFER.COM.
  • 7/7/2020

Το 1972, η BMW παρουσίασε δύο ηλεκτροκίνητες 1602 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που εκείνη τη χρονιά διεξήχθησαν στο Μόναχο. Αν εξαιρέσουμε τις επιδόσεις εντός του στίβου και τα γεγονότα εκτός αυτού, η ηλεκτροκίνητη έκδοχή της 1602 ήταν ένα ακόμα σημαντικό γεγονός, καθώς έδειχνε την υλοποίηση μιας ιδέας τόσο ως προς μια άλλη τεχνολογία και όσο ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Τα δύο οχήματα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων για τη μετακίνηση επισήμων αλλά και για τις ανάγκες μεταφοράς κατά τη διάρκεια των δρομικών αθλημάτων.

Τα αυτοκίνητα διέθεταν μπαταρίες 12,6 kWh της Varta και ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 43 PS. Η μέγιστη αυτονομία τους ήταν μόλις 30 km σε κύκλο πόλης και 61 km όταν το όχημα κινούνταν με σταθερή ταχύτητα 50 km/h. Η τελική ταχύτητά τους περιορίζονταν στα 100 km/h. Παρότι τα στελέχη της BMW δεν είχαν σχέδια να θέσουν σε διαδικασία παραγωγής την ηλεκτροκίνητη έκδοση του μοντέλου, συνέχισαν την εξέλιξη των δύο πρωτοτύπων ως το 1975.

Σε αυτά, βασίστηκε ο David Obendorfer, ένας ταλαντούχος σχεδιαστής ο οποίος δημιουργεί για τις εταιρείες πολυτελών σκαφών Riva και Sanlorenzo. Εμπνεύστηκε μια σύγχρονη εκδοχή εκείνων των 1602 και σχεδίασε το πρωτότυπο BMW 02 Reminiscence, μια ανάμνηση όπως θέλει η ονομασία του. Στα σχέδιά του βλέπουμε τον αισθητικό σύνδεσμο μεταξύ του παρελθόντος και του σήμερα, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία από τη Σειρά 2 Coupé της BMW.

Προφανώς, η 02 Reminiscence είναι μια επιθυμία. Όμως, στην εποχή μας όπου η ηλεκτροκίνηση είναι μια ευρέως αναπτυσσόμενη τάση και όπου η βαυαρική εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει πολλά εξηλεκτρισμένα ή αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, ίσως να βρισκόταν χώρος και για αυτή. Παρακάτω, μπορούμε να δούμε το βίντεο όπου υπάρχει ο συσχετισμός μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.