Νέοι ορίζοντες για την Volvo - Μπαίνει στα MPV με το νέο EM90


Το ηλεκτρικό πολυμορφικό της Volvo κάνει πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου και όλα δείχνουν ότι θα «αξιοποιήσει» αρκετά στοιχεία από το Zeekr 009. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VOLVO, ZEEKR
  • 25/8/2023

Η Volvo ετοιμάζεται να κάνει ένα νέο βήμα εμπλουτίζοντας την γκάμα της. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται λίγες εβδομάδες πριν αποκαλύψει το πρώτο της MPV, ονόματι EM90, θέτοντας νέους στόχους για αγορές και κατηγορίες που δεν έχει προσεγγίσει ξανά στο παρελθόν.

Το νέο πολυμορφικό της Volvo, που θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό, θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του διευθυντή της εταιρείας στην Αυστραλία, Stephen Connor, ο οποίος είχε «υποσχεθεί» ότι η μελλοντική γκάμα δε θα αποτελείται αποκλειστικά από SUV και crossover.

Πιο συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι η Volvo θα παρουσιάσει εντυπωσιακά και συναρπαστικά σχήματα, τόσο από το παρελθόν, όσο και πιο σύγχρονες μορφές, όπως είχε δηλώσει σχετικά στο αυστραλιανό Cars Guide.

Εκτός αυτού, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Volvo υιοθετεί παρόμοια σχεδιαστική και στυλιστική προσέγγιση με τη «μητρική» εταιρεία της, Geely, αφού το EM90 δείχνει να μοιράζεται αρκετά κοινά στοιχεία με το Zeekr 009. Λίγα είναι τα στοιχεία που έχει φέρει στο φως η σουηδική μάρκα, όμως μπορούμε να κάνουμε τις πρώτες υποθέσεις με βάση το ήδη υπάρχον μοντέλο.

Η teaser φωτογραφία του επερχόμενου Volvo EM90.
Η teaser φωτογραφία του επερχόμενου Volvo EM90.

Το Zeekr 009 βασίζεται στην πλατφόρμα SEA του ομίλου Geely, όπου φυσικά κι υπάγεται η Zeekr. Έχει μήκος 5.209 mm, πλάτος 2.024 mm και ύψος 1.848 mm. Κάτω από το κάλυμμα βρίσκει κανείς δύο ηλεκτροκινητήρες, ενώ η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς. Στην Κίνα, το εν λόγω σύστημα αποδίδει 544 PS και 686 Nm, ενώ τα 0-100 km/h είναι εφικτά σε μόλις 4,5 sec.

Όσο για την μπαταρία, δύο επιλογές είναι διαθέσιμες, αφού οι οδηγοί μπορούν να διαλέξουν ενεργειακές χωρητικότητες μεταξύ 116 kWh και 140 kWh, προσφέροντας 702 km και 822 km αυτονομίας, αντίστοιχα.

Η τιμή του Zeekr στη χώρα καταγωγής του ξεκινά από τα 499.000 Yuan, δηλαδή περίπου 64.000 ευρώ, ενώ η έκδοση με την αυξημένη αυτονομία κοστίζει περίπου 75.000 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν κι οι τιμές των αντίστοιχων εκδόσεων του EM90.

Η Volvo αναφέρει ότι την ίδια μέρα που θα πραγματοποιηθεί η αποκάλυψη του πολυμορφικού αυτοκινήτου, θα ξεκινήσουν οι προπαραγγελίες στην Κίνα. Μένει να αποδειχθεί αν το MPV θα έρθει και στην Ευρώπη, την ώρα που εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε ότι αγορές εκτός Κίνας βρίσκονται υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για όσους θέλουν να απολαμβάνουν όσο περισσότερο γίνεται τον χρόνο που περνούν μέσα στο αυτοκίνητό τους, δημιουργώντας «ένα σκανδιναβικό σαλόνι πάνω σε τροχούς».

Άμεσοι ανταγωνιστές του νέου MPV της Volvo θα αποτελέσουν τα Mercedes-Benz e-Vito Tourer και Lexus LM, των οποίων το κόστος τα κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με το Zeekr 009 και κατά συνέπεια με το Volvo EM90. Θα είναι το τρίτο κατά σειρά νέο προϊόν στην γκάμα της εταιρείας, μετά τα EX90 και EX30, ενώ κι ο αντικαταστάτης του XC60 βρίσκεται καθ' οδόν.