Ο Έλληνας που έχει στα χέρια του το «τιμόνι» της Zeekr - Αυτή είναι η πορεία του


Μετά από 24 χρόνια σταδιοδρομίας στους κόλπους της Toyota και της Lexus, ο κ. Σπύρος Φωτεινός παίρνει το «τιμόνι» της Zeekr στα χέρια και την οδηγεί στα μονοπάτια της ευρωπαϊκής αγοράς. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: LEXUS, ZEEKR
  • 28/9/2023

To Car and Driver βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στη Στοκχόλμη προκειμένου να γνωρίσει από κοντά και να οδηγήσει τα νέα μοντέλα της Zeekr, με το SUV Χ να είναι αυτό που τραβάει τα βλέματα με την όμορφη σχεδίαση, το καλοφτιαγμένο εσωτερικό, τις σύγχρονες τεχνολογίες και το εντυπωσιακό performance (408 PS, 3,8 sec. το 0-100 km/h).

Η Zeekr εδώ και καιρό έχει θέσει ως στόχο να μπει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά και για να το πετύχει, τον περασμένο Απρίλιο, όρισε επικεφαλής αυτής της προσπάθειας έναν Έλληνα με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του αυτοκινήτου. 

Ο λόγος για τον κ. Σπύρο Φωτεινό ο οποίος μετά από 24 χρόνια πορείας στους κόλπους της Toyota άλλαξε επαγγελματική στέγη και ανέλαβε τη θέση του CEO για την Zeekr Ευρώπης.  

Ο κ. Φωτεινός από τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν επικεφαλής της Lexus Europe, παραδίδοντας τη θέση του στον επίσης Έλληνας κ. Δημήτρη Τριποσπίτηο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Toyota Νορβηγίας.

To Zeekr 001
To Zeekr 001

Η πορεία του στην Toyota ξεκίνησε το 1998 από την Ελλάδα. Το 2002 μετακόμισε στην Toyota Motors Europe όπου εργάστηκε σε διαφορετικές θέσεις έως το 2010 όπου ανέλαβε επικεφαλής marketing και πωλήσεων της Toyota Ισπανίας. Δύο χρόνια αργότερα αναδείχθηκε «Automotive News Europe Rising Star».

Παράλληλα το διάστημα που εργαζόταν για τη Lexus «έτρεχε» και το Τμήμα Προγραμματισμού για τα ηλεκτρικά οχήματα της Toyota. Συνεπώς, η εμπειρία που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην προσπάθεια που κάνει η Zeekr να καρπωθεί μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς.

«Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για να κάνουν τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα ενώ εμφανίζονται πιο ανοιχτοί από ποτέ σε νέα brands τεχνολογίας, ειδικά σε αυτά που επικεντρώνονται στα EVs. Με τους πόρους, τις γνώσεις και την εμπειρία που κουβαλάμε, η Zeekr είναι σε θέση να προσφέρει παγκόσμιας κλάσης EVs, καινοτόμες υπηρεσίες και μια εξαιρετική εμπειρία που θα κάνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση πιο εύκολη, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον», ήταν η τοποθέτηση του κου. Φωτεινού σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του κινεζικού brand.

To Zeekr X
To Zeekr X

Η Zeekr, η οποία ανήκει στον όμιλο Geely και μετρά κάτι περισσότερο από δύο χρόνια «ζωής», έχει κάνει δυναμική είσοδο σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας όπου στεγάζει το Παγκόσμιο Κέντρο Σχεδιασμού και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης. Η ευρωπαϊκή της ομάδα αποτελείται από 1.500 εργαζόμενους, μηχανικούς και σχεδιαστές, ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Άμστερνταμ.

Τα μοντέλα που θα αποτελέσουν την... αιχμή του δόρατος της «επίθεσης» που ετοιμάζει είναι το προαναφερθέν crossover Zeekr X και το πολυτελές Zeekr 001 με το shooting brake αμάξωμα. Oι πρώτες αφίξεις στην είναι προγραμματισμένες για το τέλος έτους ενώ στη συνέχεια σειρά θα πάρουν οι αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.