Πρώην σχεδιαστής της Aston Martin «αντιγράφει» το πρώτο ελληνικό hypercar (video)


Η νέα πρόταση του διάσημου designer Ian Callum θυμίζει σε αρκετά σημεία το Project 4 που εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Κορρές. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, CALLUM DESIGNS
  • 6/1/2024

Εμείς εδώ στο Car and Driver έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο πρώτο ελληνικό hypercar το οποίο μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να συνοδηγήσουμε και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Αναφερόμαστε προφανώς στη δημιουργία του Δημήτρη Κορρέ, το Project 4, που ενσωματώνει ένα επαναστατικό σύστημα ανάρτησης χάρη στο οποίο μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθε επιφάνεια.

Korres Project 4
Korres Project 4

Η ιδέα του Δημήτρη Κορρέ προκάλεσε αρκετή κουβέντα από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε, ενώ διθυραμβικά ήταν τα σχόλια που πήρε από τον τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητής Tommi Makinen ο οποίος είχε την ευκαιρία να το οδηγήσει στο... φυσικό του περιβάλλον.

Δυστυχώς το Korres Project 4 δεν πέρασε ποτέ στην παραγωγή. Όμως, ότι δεν κατάφερε ο πολυμήχανος Έλληνας φαίνεται ότι θα πετύχει ο πρώην σχεδιαστής της Aston Martin και της Jaguar, Ian Callum, η εταιρεία του οποίου παρουσίασε πριν από λίγο καιρό το Skye, ένα όχημα που θυμίζει αρκετά το ελληνικό υπεραυτοκίνητο.

Και λέμε θυμίζει γιατί η πρόταση του Callum μπορεί να δίνει μεγάλες off-road υποσχέσεις, αλλά δεν διαθέτει το καινοτόμο σύστημα ανάρτησης που έστησε από το μηδέν ο Δημήτρης Κορρές και οι συνεργάτες του, επιτρέποντας στο σασί του Project 4 να αυξομειώνει την απόσταση από το έδαφος έως 40 cm με το πάτημα ενός διακόπτη. Πρόκειται για ένα επαναστατικό, εντελώς μηχανικό, δίχως κανένα υδραυλικό μηχανισμό, σύστημα ενεργής ανάρτησης όπου όλοι οι τροχοί διασυνδέονται μεταξύ τους

Ian Callum
Ian Callum

Η εταιρεία Callum ιδρύθηκε το 2019 από τον έμπειρο σχεδιαστή και μια ομάδα στενών συνεργατών. Το πρώτο της δημιούργημα ήταν μια restomod εκδοχή της Aston Martin Vanquish, την οποία είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Callum. Όταν παρουσιάστηκε η Vanquish 25, όπως ήταν η ονομασία της, ο διάσημος designer υποσχέθηκε ότι το επόμενο project θα έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση και φρόντισε να είναι συνεπής στη δήλωσή του.

Σύμφωνα με τα renderings που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά και από τις τοποθετήσεις του Βρετανού σχεδιαστή, το Callum Skye είναι ένα όχημα που ξεχωρίζει με την σπορ σιλουέτα και την αυξημένη απόσταση από το έδαφος που του επιτρέπει να κινείται ταχύτατα και αποτελεσματικά μακριά από την άσφαλτο. Ότι ακριβώς σχεδιάστηκε να κάνει το Korres Project 4.

Callum Skye
Callum Skye

Τα πρωτότυπα του Skye θα ξεκινήσουν τις δοκιμές μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα πολυτελές τετραθέσιο που συνδυάζει σχεδιαστικά στοιχεία από ένα supercar και από ένα ογκώδες off-roader. Το μήκος του είναι 4,0 m., το πλάτος 1,9 m., ενώ η κατανομή βάρους είναι 50/50. 

Σημειώστε ότι το πίσω παρμπρίζ μπορεί να αφαιρεθεί και να μεταμορφωθεί σε μικρό pick-up όπου στην καρότσα θα χωρέσει, για παράδειγμα, τον βασικό εξοπλισμό ενός σκιέρ. Ιδιαίτερα είναι και τα γυάλινα πάνελ στο κάτω μέρος των θυρών που είδαμε πριν μερικά χρόνια στην McLaren Senna και προσφέρουν καλύτερη ορατότητα στον οδηγό.

Σε αντίθεση με το Korres Project 4 εδώ έχουμε ένα σύστημα κίνησης που αποτελείται από ηλεκτροκινητήρες, τοποθετημένοι στους άξονες. Λεπτομέρειες για τη συνολική ισχύ δεν έχουν γίνει γνωστές ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στους 300 PS, ενώ η ενέργεια θα παρέχεται από μπαταρία ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 42 kWh, προσφέροντας αυτονομία περίπου 270 km. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν προαιρετικά μια πιο προηγμένη μπαταρία η οποία θα «φουλάρει» σε λιγότερο από 10 λεπτά φόρτισης.

Από εκεί και πέρα η εκτεταμένη χρήση carbon θα κρατήσει χαμηλά το βάρος του ηλεκτρικού οχήματος και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.150 kg, ενώ η επιτάχυνση για το 0-100 km/h θα έρχεται σε λιγότερο από 4,0 sec. Η ανεξάρτητη ανάρτηση θα είναι διαθέσιμη σε δύο σεταρίσματα. Το πρώτο θα στοχεύει στην κορυφαία εκτός δρόμου απόδοση ενώ το δεύτερο θα ρυθμίζεται ώστε να ανταποκρίνεται τόσο όταν το Skye κινείται στην άσφαλτο αλλά και όταν βγαίνει εκτός.

Τους επόμενους μήνες, όταν το Callum Skye ξεκινήσει δοκιμές, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα στοιχεία για τις προδιαγραφές του. Επίσης θα μάθουμε λεπτομέρειες και για το εσωτερικό το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί και το μόνο που γνωρίζουμε είναι η διάταξη των 2 και 2 θέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Δ. Κορρές ετοιμάζει ένα buggy των 200 km/h και ένα φθηνό αγροτικό (video-photos)

Δημήτρης Κορρές: Το αφιέρωμα του Vice στον δημιουργό του πρώτου ελληνικού hypercar (video)