Skoda Enyaq iV vRS: Ένα ηλεκτρικό SUV με 299 PS (photos)


Η Skoda προσθέτει ένα ακόμα μοντέλο στη σειρά vRS, αυτή τη φορά με τις ιδιότητες ενός SUV υψηλών επιδόσεων, το οποίο βάζει την πρακτικότητα σε προτεραιότητα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SKODA
  • 25/10/2022

Η Skoda συνεχίζει τη διαδικασία εξηλεκτρισμού του ομίλου Volkswagen και παρουσιάζει ακόμα ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο, το Skoda Enyaq iV vRS.

Το σχήμα και ο σχεδιασμός του οχήματος βάζει την πρακτικότητα σε πρώτο πλάνο, έναντι της εμφάνισης, επαναφέροντας τον παραδοσιακό και συμβατικό τρόπο σχεδιασμού των πλαϊνών, ενώ και η αεροδυναμική του είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με οπισθέλκουσα 0,265. Η αυτονομία έχει μειωθεί σε σχέση με το coupe μοντέλο, «πέφτοντας» από τα 545 km στα 500 km.

Φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες και η κίνηση βρίσκεται σε όλους τους τροχούς, ενώ αποδίδει 299 PS και 460 Nm ροπής, με την τελική του ταχύτητα να αγγίζει τα 180 km/h. Σύμφωνα με τη Skoda, το Enyaq iV vRS κάνει τα 0-100 km/h σε 6,5 sec, παρομοίως με τα VW ID.4 GTX και ID.5 GTX, πάνω στα οποία έχει βασιστεί το μοντέλο.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι η ίδια με αυτήν της προηγούμενης έκδοσης και έχει χωρητικότητα 85 kWh, ενώ η φόρτιση από το 10% στο 80% με φορτιστή 135 kW διαρκεί μόλις 36 λεπτά. Οι λειτουργίες Eco, Comfort, Normal, και Sport είναι διαθέσιμες, ενώ η Skoda πρόσθεσε μία νέα λειτουργία ονόματι Traction. Σύμφωνα με την εταιρεία, το συγκεκριμένο mode εξασφαλίζει τη μέγιστη πρόσφυση σε βροχερό καιρό, αλλά και μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, προσφέροντας κίνηση σε όλους τους τροχούς σε ταχύτητες έως και 20 km/h.

Η Skoda προσπαθεί να «ξεφύγει» από τον αυστηρό και μουντό σχεδιασμό, κάνοντας διαθέσιμα δύο μεγέθη ζαντών, 20 και 21 ιντσών, αλλά και τον χρωματισμό 'Mamba Green', προσθήκες που είναι ήδη διαθέσιμες στα Octavia RS και Kodiaq RS. Στο μπροστινό μέρος, έχουν τοποθετηθεί 131 LED λαμπτήρες στη γρίλια του οχήματος, οι οποίοι το κάνουν να ξεχωρίζει τη νύχτα.

Η Skoda έχει επιλέξει για το εσωτερικό του Enyaq iV vRS πιο σπορ καθίσματα, τα οποία έχει επενδύσει με ύφασμα suedia σε μαύρο χρώμα. Το ίδιο ύφασμα έχει χρησιμοποιηθεί και για το ταμπλό της καμπίνας, ενώ πράσινες λεπτομέρειες και ραφές το διακοσμούν. Οι πόρτες φέρουν λεπτομέρειες από ψεύτικο ανθρακόνημα, ενώ πράσινος φωτισμός δεσπόζει σε πολλά σημεία.

Το Skoda Enyaq iV vRS θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, επεκτείνοντας την επιτυχία της εταιρείας, αφού αποτελεί ένα από τα μοντέλα με τις περισσότερες πωλήσεις των Τσέχων, έχοντας καταγράψει πάνω από 100.000 πωλήσεις από το λανσάρισμα του αρχικού μοντέλου το 2020.