Συνεργασία Mercedes και Rivian για παραγωγή ηλεκτρικών van


Οι δύο εταιρίες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και θα κατασκευάσουν δύο EV van «σε λίγα χρόνια», σε νέο εργοστάσιο στην Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: MERCEDES
  • 9/9/2022

Η Mercedes-Benz και η Rivian υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, για στρατηγική συνεργασία και κοινή παραγωγή ηλεκτρικών φορτηγών, με στόχο να θέσουν τα πρότυπα στις βιώσιμες και πλήρως ηλεκτρικές μεταφορές, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρία.

Η σχεδιαζόμενη κοινοπραξία θα παράγει κατά παραγγελία μεγάλα ηλεκτρικά φορτηγά για τη Mercedes-Benz και τη Rivian, αφού πρώτα διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συνεργασίας και υπογραφούν οι οριστικές δεσμεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η παραγωγή των νέων EV van θα αρχίσει «σε λίγα χρόνια», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και για πραγματοποιηθεί σε μία υπάρχουσα τοποθεσία της Mercedes στην Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν προσδιορίστηκε, αλλά ξεκαθαρίστηκε ότι σε αυτή θα χτιστεί μια ολοκαίνουρια μονάδα παραγωγής αποκλειστικά για ηλεκτρικά van.

Η συνεργασία των δύο εταιριών στοχεύει στην κατασκευή δύο μεγάλων φορτηγών, το ένα με βάση την ηλεκτρική πλατφόρμα VAN.EA της Mercedes-Benz Vans και το άλλο βασισμένο στην ηλεκτρική πλατφόρμα δεύτερης γενιάς Rivian Light Van (RLV ), της αμερικανικής εταιρίας. Επιπλέον θα αναζητηθούν και δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία.

«Ως πρωτοπόρος στον τομέα των τοπικών μεταφορών χωρίς εκπομπές ρύπων, η Mercedes-Benz Vans απέκτησε ευρεία εμπειρία στην παραγωγή και διάθεση eVans από το 2010. Τώρα επιταχύνουμε τη μετατροπή σε ένα πλήρως ηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο οχημάτων. Από το 2025 και μετά, όλα τα φορτηγά που βασίζονται στη νέα μας αρχιτεκτονική VAN.EA θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Χαίρομαι που ως μέρος αυτού του μετασχηματισμού ενώνουμε τώρα τις δυνάμεις μας με τη Rivian - έναν εξαιρετικά δυναμικό και εμπνευσμένο συνεργάτη με ισχυρή τεχνολογική θέση», τόνισε ο επικεφαλής της Mercedes-Benz Vans, Mathias Geisen.

Από την πλευρά του, ο CEO της Rivian, RJ Scaringe, ανέφερε: «Η Rivian δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει τον κόσμο να απομακρυνθεί από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, δημιουργώντας συναρπαστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη Mercedes-Benz σε αυτό το έργο. Η Mercedes-Benz είναι μια από τις πιο γνωστές και σεβαστές εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο και πιστεύουμε ότι μαζί θα παράγουμε πραγματικά αξιόλογα ηλεκτρικά φορτηγά που δεν θα ωφελήσουν μόνο τους πελάτες μας, αλλά και τον πλανήτη».

Η συνεργασία με τη Mercedes έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Rivian. Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών βαν και adventure οχημάτων, που ιδρύθηκε το 2009, δυσκολεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Ιλινόις. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυξανόμενες τιμές των υλικών την ανάγκασαν να μειώσει το προσωπικό και να καθυστερήσει τα προγράμματα προϊόντων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη συνεργασία της Rivian, η οποία στο παρελθόν είχε συμφωνία για την κατασκευή οχημάτων με τη Ford. Ωστόσο, αυτή έληξε στα τέλη του 2021. Επιπλέον, έχει αναλάβει την κατασκευή ενός πλήρως ηλεκτρικού φορτηγού παράδοσης για την Amazon.