Το «εξηλεκτρισμένο» Nissan GT-R είναι πιο κοντά από ποτέ (video)


Το Nissan R32 επιστρέφει από τους ...νεκρούς για να αποτελέσει τη βάση μίας νέας, εξηλεκτρισμένης έκδοσης του εμβληματικού GT-R.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: NISSAN
  • 29/3/2023

Η Nissan κάνει tease το νέο της concept car, ονόματι R32 EV, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τον διάδοχο του GT-R που αναμένεται να καταφτάσει στους καταλόγους της εταιρείας σε λίγα χρόνια.

Πριν μερικούς μήνες, ο CEO της NissanTakao Katagiri, είχε αποκαλύψει ότι ο απόγονος του GT-R θα έχει εξηλεκτριστμένο χαρακτήρα, τονίζοντας όμως ότι δε θα πρέπει να ελπίζουμε σε μία ημερομηνία κυκλοφορίας πριν το 2029. Πάντως, ο Ιάπωνας διευθύνων σύμβουλος φαινόταν ήδη πολύ ενθουσιασμένος με τα πλάνα της Nissan για το GT-R, για το -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον, λέγοντας:

«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό όραμα στην Ευρώπη για τη Nissan. Είναι επικεντρωμένο γύρω από το συγκεκριμένο νέο αυτοκίνητο. 

«Η αγορά του Ην. Βασιλείου είναι πολύ, πολύ ιδιαίτερη για εμάς, και ειδικά για τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Οπότε, ένα πράγμα που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι απλά θα χρειαστεί να περιμένετε. Θα αποκαλύψουμε ένα πολύ συναρπαστικό μοντέλο για τη συγκεκριμένη αγορά, υπό τη σκέπη του τομέα Nismo.»

Τώρα, η Nissan δημοσίευσε ένα μικρό video στο κανάλι της στο YouTube και το Twitter, δείχνοντας το πίσω μέρος ενός R32 GT-R, το οποίο συνοδεύεται από τον μαγευτικό ήχο του turbocharged εξακύλινδρου κινητήρα, πριν εμφανιστεί στην οθόνη η επιγραφή 'R32 EV'. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει δημιουργήσει επίσης μία ειδική ιστοσελίδα αποκλειστικά για το συγκεκριμένο μοντέλο, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται να δημοσιεύσει κι άλλα teaser γι αυτό το μοντέλο.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η ιδέα προήλθε από έναν εργαζόμενό της, του οποίου το αγαπημένο αυτοκίνητο ήταν φυσικά το GT-R. «Θέλω να δημιουργήσω ένα πιο συναρπαστικό αυτοκίνητο, προσθέτοντας την πιο εξελιγμένη εξηλεκτρισμένη τεχνολογία που πιστεύω ότι ταιριάζει στο αγαπημένο μου αυτοκίνητο,» είπε ο ίδιος.

Το αρχικό Nissan GT-R R32 ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της εταιρείας, και κυκλοφόρησε από το 1989 έως το 1994, με 43.937 μονάδες του να παραδίδονται στα χέρια των αγοραστών τους. Το μέλλον μιας από αυτές αναμένεται να είναι καθαρά εξηλεκτρισμένο, αφού πρόκειται μάλλον για ένα μοναδικό concept car. Η Nissan τείνει ενδεχομένως προς τη διάταξη δύο ηλεκτροκινητήρων που φέρει το Ariya, κάτι που θα ήταν ένα λογικό και αρκετά «ταριαστό» σενάριο για το εμβληματικό μοντέλο της JDM.

Στην πιο ισχυρή έκδοση του Ariya, οι δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν 394 PS, ενώ η ισχύς του «αυθεντικού» R32 της δεκαετίας του '90 περιοριζόταν στα 280 PS, επομένως όχι μόνο το μοντέλο δε θα χάσει τίποτα από την ωμή υπερδύναμή του και το εμβληματικό λουκ του, αλλά θα αποδείξει ότι οι θρύλοι της αυτοκίνησης μπορούν να συνδυαστούν με τον ηλεκτρισμό και να παράγουν κάτι το εξωπραγματικό.

Δείτε το teaser: