Το ηλεκτρικό Renault R5 Turbo 3E είναι "γεννημένο" για να driftάρει (photos)


Η Renault συνεχίζει τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού της Renault 5 και παρουσιάζει ένα μοντέλο που συνδυάζει τον ηλεκτρισμό, το drift και τα NFT.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: RENAULT MEDIA
  • 22/9/2022

Η Renault γιορτάζει την 50η επέτειο από την κυκλοφορία του εμβληματικού της Renault 5, με μία σειρά από μοντέλα που φέρουν αναφορές και είναι εμπνευσμένα από αυτό. 

Αυτή τη φορά, έρχεται το Renault R5 Turbo 3E, ένα πλήρως ηλεκτρικό show-car που είναι σχεδιασμένο για να κάνει drift. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για την αναγέννηση του Renault 5 ως ηλεκτρικό, ενώ η δράση αυτή υπόκειται στο πλαίσιο της μετάβασης προς τον ηλεκτρισμό, την οποία οι Γάλλοι θέλουν να ολοκληρώσουν πριν τα τέλη της δεκαετίας.

«Το R5 Turbo 3E συνδυάζει τον τεχνολογικά εξελιγμένο σχεδιασμό και τον επίμονο ενθουσιασμό, με αναρίθμητες αναφορές στον κόσμο των αγώνων αυτοκινήτου και τα βιντεοπαιχνίδια. Αυτός ο συνδυασμός προωθεί το show-car στον μοντερνισμό και την τεχνολογία, και βρίσκεται στο μεταίχμιο της πραγματικότητας και της εικονικότητας. Αυτό το πλήρως ηλεκτρικό «drifter» δείχνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να είναι και διασκεδαστικά, αλλά να έχουν και εκπληκτικές επιδόσεις,» είπε ο επικεφαλής σχεδιασμού της RenaultGilles Vidal.

Είναι εμπνευσμένο από το Renault 5 Turbo και το Turbo 2, ενώ η ονομασία του «3E» οφείλεται στη σειρά κυκλοφορίας του, αφού έρχεται μετά το 2, και στον ηλεκτρικό του χαρακτήρα, εξ ου και το E.

Φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες που βρίσκονται στο πίσω μέρος, ένας σε κάθε τροχό, οι οποίοι παράγουν 385 PS ιπποδύναμης και 700 Nm ροπής, και κάνει τα 0-100 σε 3,5 sec. Η τελική του ταχύτητα είναι 200 km/h. Διαθέτει μία λειτουργία ειδική για drift, η οποία μπορεί να μην προσφέρει παραπάνω ταχύτητα, όμως δίνει στο μοντέλο τον fun-to-drive χαρακτήρα που υπόσχεται η Renault. Μία μπαταρία χωρητικότητας 42 kWh βρίσκεται στη μέση του οχήματος, η οποία καταφέρνει να ολοκληρώσει μία πλήρη φόρτιση σε 2 ώρες.

Όσον αφορά την εμφάνισή του, το Renault R5 Turbo 3E διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά των προγόνων του, όπως το κάλυμμα του κινητήρα, το αμάξωμα και οι πόρτες, όμως αυτή τη φορά είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα.

Στο πίσω μέρος, φέρει μία εξαιρετικά ογκώδη αεροτομή, η οποία σαφώς του δίνει μεγάλο αεροδυναμικό προβάδισμα, κάτι που είναι απαραίτητο για ένα αυτοκίνητο drift. Τα ροζ και κίτρινα LED φώτα αναβοσβήνουν όταν το όχημα drfitάρει, κάνοντάς το να μοιάζει σαν να βγήκε από βιντεοπαιχνίδι της δεκαετίας του '80 και του '90.

Καθώς το R5 Turbo 3E πρόκειται ξεκάθαρα για ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο πίστας και επιδόσεων, διαθέτει στο εσωτερικό του bucket καθίσματα από ανθρακόνημα και ζώνες τεσσάρων σημείων, ενώ το κίτρινο και το ροζ δεσπόζουν σε όλη τη διθέσια καμπίνα του, κάνοντας αντίθεση με το μαύρο alcantara ύφασμα με το οποίο η εταιρεία έχει ντύσει το ηλεκτρικό της show-car. Η Renault έχει προσθέσει λεπτομέρειες όπως τα διαφορετικά κουμπιά και ενδείξεις που το κάνουν να θυμίζει ολοένα και περισσότερο «πρωταγωνιστή» βιντεοπαιχνιδιού. Πολλές λειτουργίες είναι διαθέσιμες, όπως για παράδειγμα η «Turbo» για τα drift, η «Track invader» για «παιχνίδι» στην πίστα, και η «Donut» για το ομώνυμο κόλπο.

Η Renault «παντρεύει» την ιστορία της με το μέλλον, καθώς το αυτοκίνητο είναι καλυμμένο με μία σειρά από NFT, ενώ και πολλά βιντεοπαιχνίδια βασισμένα σε αυτό θα είναι διαθέσιμα μέσω ενός blockchain της πλατφόρμας Web3.

Το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει το Renault R5 Turbo 3E από κοντά στο Paris Motor Show 2022, από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου.