Volvo EX90: Το 7θέσιο ηλεκτρικό SUV που χαράζει νέους δρόμους στην ασφάλεια (photos-video)


Η Volvo παρουσίασε τον ηλεκτρικό αντικαταστάτη του XC90, αυτονομίας 600 km, με τον οποίο μπαίνει στη νέα εποχή των EV που καθορίζονται από λογισμικό.

  • 9/11/2022

Όταν παρουσιάζεται ένα νέο αυτοκίνητο, ιδίως στην περίπτωση ενός μεγάλου, 7θεσιου, SUV που αποτελεί τη ναυαρχίδα μιας αυτοκινητοβιομηχανίας, ένα βασικό στοιχείο είναι να αναγνωρίσεις τη βασική φιλοσοφία του. Επιδόσεις; Εξοπλισμός; Πολυτέλεια; Άνεση; Σχεδίαση; Για την Volvo, το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό EX90, με τους 517 PS, τα 910 Nm ροπής και τα 600 km αυτονομίας, αποτελεί την επιτομή της ασφάλειας.

Το νέο 7θεσιο SUV, που αντικαθιστά το υπάρχον XC90, δεν αποτελεί «απλά» το τελευταίο - πιο πρόσφατο, αν θέλετε - μοντέλο της εταιρείας. Αποτελεί το πρώτο της νέας εποχής της, όπως η ίδια τονίζει. Μιας εποχής που θα χαρακτηρίζεται από πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία θα καθορίζονται από λογισμικό. Στόχος, η υπέρτατη δυνατή ασφάλεια για την αποφυγή ατυχημάτων, αξιοποιώντας τις κορυφαίες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στο κομμάτι του software αλλά και του hardware.

Αναπόφευκτα, στην παρουσίαση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (9/11) στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο κέντρο της Στοκχόλμης, η ασφάλεια ήταν στο επίκεντρο. Η λέξη safe ήταν η πρώτη που ακούστηκε στο video με το οποίο άρχισε η παρουσίαση, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει για την εταιρεία. «Είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της ασφάλειας, στο να προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές», ήταν το μήνυμα.

Ασφάλεια, βιωσιμότητα και τεχνολογία είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το ηλεκτρικό EX90. Στο εξωτερικό του, υπάρχουν 16 υπερευαίσθητοι αισθητήρες, 8 κάμερες, 5 συστήματα radar και το νέο σύστημα LiDAR, τοποθετημένο στην οροφή για αυξημένη ορατότητα και προστασία.

To LiDAR (Light Detection and Ranging) είναι μία μέθοδος απομακρυσμένου εντοπισμού που χρησιμοποιεί φως με τη μορφή παλμικού λέιζερ για να μετρήσει αποστάσεις με υψηλή ακρίβεια και πιστότητα. Το σύστημα λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά και τη νύχτα και μπορεί να ανιχνεύσει πεζούς σε αποστάσεις έως και 250 m, καθώς και ένα ελαστικό πάνω σε σκουρόχρωμο οδόστρωμα που βρίσκεται σε απόσταση 120 m, με το EX90 να κινείται με 120 km/h.

Όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν συνδυαστικά, δημιουργώντας αυτό που η Volvo αποκαλεί μια «αόρατη ασπίδα ασφαλείας». Ωστόσο, η ασφάλεια δεν περιορίζεται στο εξωτερικό. Το EX90 διαθέτει δύο κάμερες που εστιάζουν στον οδηγό και αντιλαμβάνονται πότε είναι κουρασμένος ή δεν είναι όσο συγκεντρωμένος χρειάζεται και, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλαμβάνει δράση είτε με ηχητικές ειδοποιήσεις είτε ανάβοντας τα alarm. Παράλληλα, διαθέτει σύστημα ανίχνευσης επιβατών με radar, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ξεχαστεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ένα παιδί ή κάποιο κατοικίδιο.

Η αρχικά διαθέσιμη έκδοση, θα είναι τετρακίνητη και περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη, που αποδίδουν συνδυαστική ισχύ 517 PS και 910 Nm ροπής.

Το θηριώδες SUV διαθέτει μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 111 kWh, η οποία μπορεί να του χαρίσει αυτονομία 600 km. Η φόρτιση από το 10% στο 80% διαρκεί μόλις 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή, ενώ μόλις σε 10 λεπτά φόρτισης η Volvo υπόσχεται αυτονομία 180 km.

Παράλληλα, διαθέτει όλο το απαραίτητο υλικό για τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης, μια τεχνολογία με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μπαταρία του αυτοκινήτου ως πρόσθετη παροχή ενέργειας, για παράδειγμα για να τροφοδοτηθεί το σπίτι, άλλες ηλεκτρικές συσκευές ή άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Volvo. Θα είναι διαθέσιμη σύντομα, ξεκινώντας από επιλεγμένες αγορές.

Η Volvo δίνει σημασία και στη βιωσιμότητα και γι’ αυτό το EX90 περιέχει περίπου 15% ανακυκλωμένο χάλυβα, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο καθώς και 48 kg ανακυκλωμένων πλαστικών και υλικών βιολογικής βάσης, που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνολικού πλαστικού που χρησιμοποιείται στο αυτοκίνητο - το υψηλότερο επίπεδο οποιουδήποτε αυτοκινήτου της Volvo μέχρι σήμερα.

Στο εσωτερικό, υπάρχουν δύο οθόνες. Η μία, που αποτελεί τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες με απλό τρόπο, για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού. Στο κέντρο της κονσόλας, υπάρχει η κεντρική οθόνη infotainment 14,5 ιντσών, η οποία εκτελεί τις περισσότερες βασικές λειτουργίες μέσα στο αυτοκίνητο, από την ασφάλεια και την ψυχαγωγία έως τη διαχείριση της μπαταρίας. Και όλα αυτά με δυνατότητα ενημερώσεων λογισμικού over-the-air.

Τι είναι τελικά το Volvo EX90; Είναι ένα ευέλικτο, κομψό οικογενειακό αυτοκίνητο με σύγχρονες αναλογίες, σε συνδυασμό με τεχνολογία αιχμής στους βασικούς υπολογιστές, τη συνδεσιμότητα και την ηλεκτροκίνηση για βελτιστοποίηση της ασφάλειας, της απόδοσης και της αισθητικής.

Το EX90 θα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ από τον επόμενο χρόνο και αργότερα και στην Κίνα. Η Volvo πρόκειται να παρουσιάζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάθε χρόνο. Μέχρι το 2030, στοχεύει να πουλά μόνο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε ένα πλάνο καθοριστικής σημασίας για τη φιλοδοξία την να καταστεί μια κλιματικά ουδέτερη εταιρεία μέχρι το 2040.